Обявиха грипна епидемия в Самоков

PRINT
грип настинка кашлица

Грипна епидемия е обявена в община Самоков, Софийска област, съобщават от министерството на здравеопазването. Предепидемични са стойностите на заболяването в Пазарджик, Стара Загора, Софийска област и Хасково. Заболяванията протичат в лека и средно тежка форма. Тази година преобладават заразените с грипен вирус „Пърт“, а не със свински грип, както бе предишните две години. „Пърт“ е един от трите щама, включени в противогрипните ваксини.

МЗ е осигурило необходимите антивирусни препарати за осигуряване на навременно лечение и минимизиране на риска от развитие на усложнения.Те са безплатни за хората, които могат да ги получат от личните си лекари. МЗ е предоставило препаратите на болниците и „Спешна помощ“.

Причината да се обяви епидемия в Самоков заболеваемостта, която там надхвърлила 400 души на 10 000. Средната за Софийска област е 248 на 10 000. В общината са прекратени плановия прием в лечебните заведния, детските и женските консултации, профилактичните прегледи. Ограничават се свижданията в лечебните заведения, въведени са строги мерки в училищата и детските градини. Средната заболеваемост от грип за страната достигна 128 на 10 000 души и продължава да расте.

МЗ съветва при наличие на симптоми на грип всеки човек да посети личния си лекар и да не ходи болен на работа или училище. Ранното специфично лечение и навременната хоспитализация са най-важните и ефективни мерки за недопускане на усложнения. За предпазване от заразяване, най-важно е да се избягват контакти с болни хора и да се спазва добра лична хигиена. Необходимо е да се спазват следните правила:

– често измиване на ръцете с вода и сапун

– използване на дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба на спиртна основа

– закриване с ръка на устата и носа при кихане или кашляне

– избягването на търкането на очи с мръсни ръце

– често проветряване на въздуха в затворени помещения

– редовно дезинфекциране на повърхностите в затворените помещения

– измиване и дезинфекциране на играчките за малките деца

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Обявиха грипна епидемия в Самоков беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *