Облекчиха процедурата за лекарства на трансплантирани

PRINT
диализа бъбречна недостатъчност

Пациентите с бъбречна, сърдечна или чернодробна трансплантация получават своето поддържащо лечение по улеснена процедура от 1 юли 2012 г. Променя се режимът на отпускане на лекарствените продукти, като те ще се изписват с протокол IC, вместо досегашната практика с IA. Досега протоколите за продължаване на терапията, когато не се налага промяна на лекарствения продукт или дозата, се заверяваха единствено в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

От началото на този месец те ще се заверяват в Районните здравноосигурителни каси (РЗОК), без да е необходимо да се разглеждат и утвърждават от комисия в НЗОК. С тази промяна ще се скъси едномесечният срок за разглеждане и утвърждаване на протоколите. В НЗОК ще се разглеждат само документите на такива пациенти, които започват своето лечение за първи път, както и при смяна на терапията с друг медикамент или при промяна на определената доза.

НЗОК заплаща за поддържащото лечение на трансплантирани пациенти от 01.03.2011 г. Към днешна дата се осигуряват медикаменти на над 430 пациенти с бъбречна, сърдечна или чернодробна трансплантация.

Улеснен е достъпът до лекарствени продукти и на пациенти, страдащи от Болест на Паркинсон. Там също от 01.07.2012 г. протоколите за продължаващо лечение и без промяна на вече утвърдената доза със Stalevo и допълнително количество Levodopa ще се утвърждават от комисия в РЗОК. Около 100 са пациентите, ползващи тази терапия.

На интернет страницата на НЗОК в рубрика „Лекарства“, линк „За договорните партньори на НЗОК“ – „Изпълнители на медицинска/дентална помощ“, са публикувани изменените и допълнени изисквания, по които ще се отпускат лекарствените продукти за изброените по-горе заболявания.

КАСАТА ВЕЧЕ ЩЕ ПЛАЩА И ЛЕКАРСТВАТА ЗА МУКОПОЛИЗАХАРИДОЗА

НЗОК започва да заплаща за лечението на това рядко заболяване, след като диагнозата мукополизахаридоза беше включена в Наредба №38 на Министерството на здравеопазването, а необходимият лекарствен продукт за цитираната диагноза (Elaprase) беше включен в Приложение №1 на Позитивния лекарствен списък.

Лечението ще се отпуска по протокол IA. Изискванията за издаване на протокола за провеждане на ензим-заместваща терапия при пациенти с мукополизахаридоза тип II са готови и са публикувани на интернет страницата на НЗОК в рубрика „Лекарства“, линк „За договорните партньори на НЗОК“ – „Изпълнители на медицинска/дентална помощ“.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

 

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Облекчиха процедурата за лекарства на трансплантирани беше последно модифицирана от: април 6th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *