събота, 30 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаОблекчиха процедурата за лекарства на трансплантирани

Облекчиха процедурата за лекарства на трансплантирани

Пациентите с бъбречна, сърдечна или чернодробна трансплантация получават своето поддържащо лечение по улеснена процедура от 1 юли 2012 г. Променя се режимът на отпускане на лекарствените продукти, като те ще се изписват с протокол IC, вместо досегашната практика с IA. Досега протоколите за продължаване на терапията, когато не се налага промяна на лекарствения продукт или дозата, се заверяваха единствено в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

От началото на този месец те ще се заверяват в Районните здравноосигурителни каси (РЗОК), без да е необходимо да се разглеждат и утвърждават от комисия в НЗОК. С тази промяна ще се скъси едномесечният срок за разглеждане и утвърждаване на протоколите. В НЗОК ще се разглеждат само документите на такива пациенти, които започват своето лечение за първи път, както и при смяна на терапията с друг медикамент или при промяна на определената доза.

НЗОК заплаща за поддържащото лечение на трансплантирани пациенти от 01.03.2011 г. Към днешна дата се осигуряват медикаменти на над 430 пациенти с бъбречна, сърдечна или чернодробна трансплантация.

Улеснен е достъпът до лекарствени продукти и на пациенти, страдащи от Болест на Паркинсон. Там също от 01.07.2012 г. протоколите за продължаващо лечение и без промяна на вече утвърдената доза със Stalevo и допълнително количество Levodopa ще се утвърждават от комисия в РЗОК. Около 100 са пациентите, ползващи тази терапия.

На интернет страницата на НЗОК в рубрика „Лекарства“, линк „За договорните партньори на НЗОК“ – „Изпълнители на медицинска/дентална помощ“, са публикувани изменените и допълнени изисквания, по които ще се отпускат лекарствените продукти за изброените по-горе заболявания.

КАСАТА ВЕЧЕ ЩЕ ПЛАЩА И ЛЕКАРСТВАТА ЗА МУКОПОЛИЗАХАРИДОЗА

НЗОК започва да заплаща за лечението на това рядко заболяване, след като диагнозата мукополизахаридоза беше включена в Наредба №38 на Министерството на здравеопазването, а необходимият лекарствен продукт за цитираната диагноза (Elaprase) беше включен в Приложение №1 на Позитивния лекарствен списък.

Лечението ще се отпуска по протокол IA. Изискванията за издаване на протокола за провеждане на ензим-заместваща терапия при пациенти с мукополизахаридоза тип II са готови и са публикувани на интернет страницата на НЗОК в рубрика „Лекарства“, линк „За договорните партньори на НЗОК“ – „Изпълнители на медицинска/дентална помощ“.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -