четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаОблекчават издаването на здравна карта за чужбина

Облекчават издаването на здравна карта за чужбина

Процедурата по издаването на европейската здравна карта (ЕЗОК) се опростява, съобщиха от Националната здравноосигурителна каса. Хората, които нямат възможност лично да подадат заявление за издаването й или да получат вече готовата, могат да направят това чрез друго лице. Вече обаче няма да се иска нотариална заверка на пълномощното.

Делегирането на правата ще става с обикновено пълномощно, придружено от копие на личната карта на лицето, подаващо заявление или получаващо ЕЗОК от името на друг човек, уточниха от НЗОК.  Промяната е направена с цел да се улеснят гражданите, които по някаква причина са възпрепятствани да извършат тези процедури лично. Картата важи една година и след изтичане на срока й трябва да се поднови. Най-големи трудности преди имаха българските студенти в чужбина или хората, които работят там на срочни договори, защото се налагаше да подменят ЕЗОК лично и да пътуват до България за тази цел.

Заявление за издаване на ЕЗОК се подава в над 300 пощенски станции в цялата страна, като самата бланка се получава в пощата или може да бъде разпечатана от интернет страницата на НЗОК. Картата и услугата по издаването й са безплатни. ЕЗОК е документ, въз основа на който при престоя си в друга държава членка на ЕС здравноосигурените лица могат да ползват спешна и неотложна здравна (медицинска и дентална) помощ – според законодателството на съответната държава на престоя.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -