четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаНЗОК отказа на лекарите да промени методика за болници

НЗОК отказа на лекарите да промени методика за болници

Здравната каса няма да отстъпи от запланувата нова методика за финансиране на болниците, стана ясно вчера след първата среща на директора д-р Пламен Цеков (на снимката) и представители на Българския лекарски съюз (БЛС). Промяната предвижда още по-големи ограничения от съществуващите сега прогнозни бюджети. Това предизвика недоволството на лекарите, като колегиите им в София и Пловдив призоваха дори за бойкот на преговоритепо финансирането догодина.

Исканията на БЛС за създаване на съвместна комисия, която да изготви друга, приемлива и за двете страни методика за финансиране на болниците, е била отхвърлена от НЗОК. Идеите на касата за 2013 г. срещнаха остър отпор. Пациентите ще бъдат потърпевши, предупредиха болнични лекари. Те са притеснени от налагането на още по-строги лимити. Сега болниците имат твърдо определен (фиксиран) бюджет и в рамките на тази сума преценяват колко болни и с какви диагнози могат да лекуват.

Ако се приеме идеята на НЗОК обаче, от догодина ще се въведе лимит и за броя болни, които могат да лекуват по всяка една клинична пътека. Така на практика всяка болница ще има предварително определена бройка за инфаркти, апендиците, бронхопневмонии  и други заболявания ще може да лекува. В момента също има листи на чакащите в някои болници, но те ще се увеличат неимоверно, убедени от лекарския съюз. Така дори здравноосигурени ще бъдат принудени да обикалят по лечебните заведения, докато намерят някое с неизчерпан лимит, за да ги лекуват там. Директорът на НЗОК коментира пред една телевизия, че според него новата методика няма да доведе до дълги листи на чакащите.

Представителите на лекарския, зъболекарския и фармацевтичния съюз напуснаха днес съвета при президента Росен Плевнелиев по проблемите на здравеопазването. Въпреки че са основен партньор на държавата в реализиране на здравните политики, организациите били оставени на последно място в програмата, без да е сигурно, че ще могат да изразят своето мнение. 

Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов заяви, че са искали преди всичко да разсеят митовете, че в България се отделят много пари за здравеопазване. Нямало друга страна в Европа, която да отделя под 4% от БВП за тази цел. Другият мит бил, че броят на хоспитализациите непрекъснато нараства. Проблем номер едно на страната са кадрите, каза Райчинов.

Свързани теми: Общински болници вършат работата на спешна помощ без пари

Лекари заплашиха касата с бойкот

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -