Няма да връщат залите за пушачи, решиха депутати

PRINT
забрана за пушене

С 11 гласа против здравната комисия в парламента отхвърли законопроекта на независимия депутат Кирил Гумнеров, който предвиждаше връщане на залите за пушачи в кръчмите, димене без ограничения в нощните заведения и тези, които са с площ до 70 кв. м. Аргументите му бяха свързани само със спада в оборотите и възможности за корупция. Срещу тях водещи лекари посочиха данни за хората с рак на белия дроб – всяка година към тях се добяват 3200 души.

Имаме и близо 500 000 засегнати от хронично-обструктивната белодробна болест. Това са все страдания, причинени от пушенето, за които плащат всички българи, посочи доц. Коста Костов от ВМА. България е на едно от първите места по сърдечносъдови и онкологични заболявания в ЕС, каза пред комисията здравният министър Десислава Атанасова. 96 млн. лв. на година се харчат за лекарства по болести, причинени от пушенето, допълни доц. Явор Иванов, шеф на белодробното дружество. По думите му един час дневно като пасивен пушач е равен на 20 г. живот в жилище с азбест. Върнем ли цигарите, това е равно на биологична война срещу българите, които са вече под 7 млн., каза още доц. Костов.

По време на дебата страстите се нажежиха. Българите пушат, защото животът им е тежък, заяви проф. Станислав Станилов от „Атака“. Това е проект за избор между здравето и бизнеса, контрира Лъчезар Иванов. Той попита Гумнеров дали част от спада в оборотите на кръчмите не се дължи  на кризата. Разпределиха ме в грешната комисия, не очаквам лекари да ме подкрепят, заяви Гумнеров.

Маша Гаврилова от „Коалиция без дим“ връчи на председателя на комисията д-р Даниела Дариткова папка с 18 000 подписа на противници на цигарите. Деница Димитрова, докторант в университета на Единбург, заплаши, че заедно с други граждани ще отнесат въпроса в Европейския съд по правата на човека, ако си позволим отстъпление. В ЕС ще гледат на нас като на нецивилизована страна, забраната там не е причина за спад на посещаемостта в кафенетата, каза тя.

Казусът с отмяната на пълната забрана на тютюнопушенето на обществени места се гледаше и в икономическата комисия в парламента. Там обаче гласуването бе отложено, за да се вземе становището на министерствата на здравеопазването и на икономиката. Текстовете за отмяна на забраната ще се гледат на извънредно заседание на комисията следващата седмица.

СНИМКА: АОК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Няма да връщат залите за пушачи, решиха депутати беше последно модифицирана от: май 4th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *