Няма да има лимити за онкоболните

PRINT
лекарства хапчета

Няма да има лимити в лечението на онкоболните през 2016 г. Това увери зам. здравният министър Бойко Пенков пред журналисти на откриването на новия Онкологичен център към Сити Клиник в София. Преди дни и в Александровска болница бе открит Център за ранна диагностика и лечение на онкоболни. През 2014 г. диагнозата рак е поставена на 31 900 души. Общо пациентите с онкологични заболявания у нас през 2015 г. са били 270 000. Всяка година новите случаи са между 30 000 и 33 000 души.

През април 2016 г. влизат в сила основният и допълнителният пакет заболявания, финансирани от НЗОК. Ракът е в основния пакет – така държавата потвърждава ангажимента си да осигури терапия на нуждаещите се, поне на теория. В действителност през последните 2-3 г. онкоболните неведнъж са имали затруднения за достъп до необходимите лекарства или обезболяващи.

В практиката навлизат нови терапии – медикаментозни и такива, които са свързани с модернизирането на онкологичната апаратура. В бюджета на НЗОК за 2016 г. има предвидени средства за роботизирана радиотерапия, но все още не е уточнено колко ще струва тя. Предложенията са за цена на клиничната пътека от 8000 до 12 000 лв. за целия курс на лечение. Предстои тя да бъде договорена между лекарите и касата.

[Общо: 2    Средно: 5/5]
Няма да има лимити за онкоболните беше последно модифицирана от: декември 21st, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *