петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаНощните кабинети намалили с 20% притока към спешната помощ

Нощните кабинети намалили с 20% притока към спешната помощ

Дежурните кабинети на джипитата, където пациентите им се преглеждат нощем в почивни и празнични дни, ще останат и през 2012 г., съобщиха от здравното министерство. Създаването им в началото на тази година намалило с 20% притока на пациенти към спешните портали на болниците за първото шестмесечие на тази година, а амбулаторните прегледи в „Спешна помощ“ през второто тримесечие са редуцирани с 8%.

Това показва, че тези кабинети вършат работа, коментира здравният министър д-р Стефан Константинов. В предварителните си разчети за бюджета догодина здравната каса беше предложила намаляване на парите за общопрактикуващите лекари, което би довело до закриването на дежурните практики. Пред Министерски съвет д-р Константинов защити необходимостта от средствата и успя да се наложи парите на джипитата да са като през 2011 г. – 169 млн. лв.

Над 41 хил. души се възползват от услугите на дежурните кабинети на общопрактикуващите лекари средно на месец, сочат обобщените данни на МЗ. Общо в страната има разкрити 94 кабинети, като най-голям е броят им в столицата – 15, във Варна – 11 и в Пловдив и в Бургас – по 7. Най-голям е и притокът на пациенти през кабинетите в големите градове. В столицата средно на месец минават над 9 хил. души, във Варна над 7 хил., а в Пловдив над 5 хил. В по-малките областни градове средно на месец минават около 1000 души, а в някои места като Пазарджик и Стара Загора броят им надвишава 2 хиляди.

Дежурните кабинети дават възможност да се оказва медицинска помощ, след като приключи работния ден на общопрактикуващите лекари, както и в събота и неделя и през празниците. За тази цел джипитата получават допълнително по 11 ст. от НЗОК за всеки пациент в листата си на месец. Срещу това лекарите трябва да осигурят кой ще поеме пациентите им, когато те не са на работа. Това може да бъде техен колега, медицински център или ДКЦ. В отдалечените и труднодостъпни райони, където има недостиг на специалисти, общопрактикуващите лекари имат право да получават допълнителното финансиране срещу осигуряването на дежурства и по телефона. Благодарение на тази промяна пациентите не само имат непрекъснат достъп до медицинска помощ, но от излишни посещения се разтовариха спешните отделения на болниците и Спешна помощ. Дежурните кабинети ще продължат да функционират и през следващата година, като МЗ има желание да развива работата им занапред все повече.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -