четвъртък, 25 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаНедомислица: Пациенти може да доплащат до 300% за лекарства

Недомислица: Пациенти може да доплащат до 300% за лекарства

Клауза в новия договор между Българския фармацевтичен съюз и НЗОК ще принуди пациентите да доплащат за скъпо струващи лекарства с до 300% повече, отколкото досега. За това алармираха пациентски организации и фармацевти. Причината е, че отстъпката, която до момента се правеше от фирмите производители на лекарства, вече ще се разпределя пропорционално между касата и пациента.

Например, ако едно лекарство струва 1000 лв. и досега касата е реимбурсирала 750 лв., фирмите производители са покривали останалите 250 лв. под формата на отстъпка към аптеки и дистрибутори. С новите текстове в закона обаче пациентът ще бъде принуден вече да заплати 75% от тези 250 лв. в аптеката, която да преведе парите към здравната каса, обясни председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

От организациите са категорични, че това е антипациентска мярка от страна на Българския фармацевтичен съюз, която цели малките аптеки да си върнат позициите на пазара за сметка на някои големи фармацевтични вериги. Повечето хронично болни не могат да извадят такива пари от джоба си всеки месец и няма да им остане нищо друго, освен да спрат лечението и да умрат, коментираха те.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -