вторник, 16 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаНаправления ще има достатъчно, уверява шефът на касата

Направления ще има достатъчно, уверява шефът на касата

Направления за изследвания и преглед при специалист тази година ще има повече отколкото през 2012 г., а новата методика, по която те ще се разпределят, няма да затрудни получаването им, уверява д-р Пламен Цеков, директор на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). През последните седмици джипита и пациенти надигнаха глас, че новите правила са мудни и несправедливи.

Поводът е, че преди личните лекари можеха сами да решават да надвишат с 10% броя на талоните за всеки отчетен период, т.е. на тримесечие. Сега обаче питането им трябва да мине през регионалната каса, централата в София, а Надзорният съвет да одобри обобщените справки.

Цялата процедура отнема не повече от 10 работни дни, убеден е д-р Цеков. Когато джипито види, че направленията са на привършване, изпраща питането си и в рамките на две седмици ще може да разполага с още 15%. Те трябва да се компенсират през следващото тримесечие, а в четвъртото няма право да превишава лимита. Точно когато в началото на зимата ще са необходими повече направления, джипито няма да има, критикуват пациентски организации.

За последното тримесечие сме оставили най-много направления като резерв, с който ще посрещнем очертаващия се недостиг, коментира д-р Цеков. В края на годината се разпределят средства от резерва на касата. Стартираме с бюджет от 178 млн. лв., а миналата година в началото бяха 170 млн. лв., допълни той. Засега използването на направления се движело според предвиденото, тъй като и грипната вълна тази година е по-лека. Затягането на режима за отпускане на талоните той обоснова така: „Става дума за пари над определената бюджетна рамка, защото по мнение на финансовите експертите на касата безконтролното харчене на тези средства е нарушаване на финансовата дисциплина.“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -