Намаляването на такса лекар било популизъм

PRINT
безплатни прегледи

Фиксирането на потребителската такса за посещение при лекар на 2,70 лв. е популизъм, заяви д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз. В момента тя е 1% от минималната заплата, сега 290 лв., но здравният министър Десислава Атанасова внесе предложение това обвързване да отпадне.

Едва ли има толкова беден българин, за когото тези 20 ст. да са проблем, добави Райчинов. Но с допълните пари личните лекари можело да си платят някои битови консумативи за кабинета. Един пенсионер ходел средно 4-5 пъти на лекар в годината, така че най-много щял да спести 1 лв.

Райчинов разкритикува още решението на Комисията за защита на конкуренцията, която глоби с 80 000 лв. лекарския съюз заради определената минимална цена на преглед при специалист (без направление) от 24 лв. Право да направим това ни дава Кодексът за професионална етика, добави той. Ако някой преглеждал на по-ниска цена, значи правел компромиси с качеството. Минималната цена не била пречка за конкуренцията. Нека отношението към всички свободни професии да е равно, призова д-р Георги Ставракев, зам.-шеф на лекарския съюз. Адвокати, архитекти също имали минимални цени, заложени от съсловните им организации.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Намаляването на такса лекар било популизъм беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *