Над 4500 момичета ваксинирани безплатно срещу папилома вируси

PRINT

Над 4500 момичета вече са ваксинирани срещу рака на маточната шийка, съобщи д-р Радосвета Филипова от Министерството на здравеопазвеното по повод Европейската седмица за борба с коварното заболяване, която отбелязваме тези дни. Включиха се близо 13% от 12-годишните момичета, които имат право на безплатна имунизация. Програмата стартира на практика през октомври.

Данни са за три непълни месеца, тъй като тези от декември още не са обработени. Интересът е дори по-голям, отколкото очаквахме в самото начало на програмата, казва д-р Филипова. Тя припомни, че имунизацията е доброволна. Става, след като родителите заведат детето си при джипито. Информационната кампания за новата безплатна ваксина започна с разяснения по родителски срещи.

Каква е степента на защита, съвместима ли е със сезонната противогрипна ваксина, безопасни ли са имунизациите срещу папилома вируси – това са някои от най-честите въпроси, задавани от майките. Някои хора се интересуват защо право на нея без пари имат само момичетата на 12 г. При ваксината срещу папилома вирусите важи правилото, което е и при другите ваксини – детето трябва да е здраво в момента, поясни д-р Филипова. Няма проблем скоро след това да се прави и имунизация за грип.

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Над 4500 момичета ваксинирани безплатно срещу папилома вируси беше последно модифицирана от: април 3rd, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *