петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаНад 4500 момичета ваксинирани безплатно срещу папилома вируси

Над 4500 момичета ваксинирани безплатно срещу папилома вируси

Над 4500 момичета вече са ваксинирани срещу рака на маточната шийка, съобщи д-р Радосвета Филипова от Министерството на здравеопазвеното по повод Европейската седмица за борба с коварното заболяване, която отбелязваме тези дни. Включиха се близо 13% от 12-годишните момичета, които имат право на безплатна имунизация. Програмата стартира на практика през октомври.

Данни са за три непълни месеца, тъй като тези от декември още не са обработени. Интересът е дори по-голям, отколкото очаквахме в самото начало на програмата, казва д-р Филипова. Тя припомни, че имунизацията е доброволна. Става, след като родителите заведат детето си при джипито. Информационната кампания за новата безплатна ваксина започна с разяснения по родителски срещи.

Каква е степента на защита, съвместима ли е със сезонната противогрипна ваксина, безопасни ли са имунизациите срещу папилома вируси – това са някои от най-честите въпроси, задавани от майките. Някои хора се интересуват защо право на нея без пари имат само момичетата на 12 г. При ваксината срещу папилома вирусите важи правилото, което е и при другите ваксини – детето трябва да е здраво в момента, поясни д-р Филипова. Няма проблем скоро след това да се прави и имунизация за грип.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -