На дъното сме по здравеопазване в Европа

PRINT
болница травма

България заема предпоследното място според Европейския здравен потребителски индекс (ЕЗПИ) за 2012 год., представен днес в Европейския парламент в Брюксел. На последно място е Сърбия. На първо място се намира Холандия с 885 точки от 1000 възможни, следвана от Дания (837 точки), Исландия (810 точки), Люксембург (802 точки) и Белгия (797 точки). България набира 461 точки, което е наполовина от резултата на Холандия.

ЕЗПИ се публикува от 2005 г. от шведската консултантска организация „Център за потребителско здраве“ (ЦПЗ, Health Consumer Powerhouse).

Кои са основните предизвикателства в областта на здравеопазването в България според д-р Арне Бьорнберг, Главен оперативен директор на ЦПЗ и ръководител на екипа на ЕЗПИ? „Ако трябва да бъдем честни, не е правилно да сравняваме България с богатите страни-членки на ЕС. По-адекватно би било сравнението със съседни страни като Румъния (497 гочки) или Събрия (457). Това, което ме притеснява е, че след пет години членство в ЕС България все още се представя много зле, – коментира той – Изглежда не работят добре дори и такива елементарни услуги като ваксинирането на бебета. На българите им липсват голяма част от съвременните лекарства. Корупцията и неравнопоставеността са очевидни проблеми в здравеопазването.“

Общо подобрение – но с предупредителен знак

ЕЗПИ отразява постоянното подобряване на здравеопазването в Европа и постигнатите по-добри резултати и общи условия. Предупредителните сигнали във връзка с влиянието на икономическия срив изглеждат леко преувеличени. В продължение на десетилетия в здравеопазването се говори за орязване на бюджети и влошаване на качеството, докато на практика е по-точно да се каже, че развитието е било в обратната посока. Индексът обаче определя три обособени области, които в хода на кризата са доста притеснителни:

– тенденция за увеличаване времето на чакане за скъпи операции в най-засегнатите от икономическата криза държави;

– увеличен дял на нерегламентираните плащания за значителен брой лечения;

– липса на подобрение и дори влошаване на достъпа до нови видове лекарства.

Като оставим настрани икономическия аспект на нещата, Европа си остава територия, в която властват болничните инфекции. Всяка втора от 34-те държави, включени в изследването на ЕЗПИ, бие тревога за рисковете от инфекция.

– Инициативата на ЕС за забрана на продажбата на антибиотици без рецепта ще намали горното число, твърди г-н Йохан Хиертквист, основател и президент на ЦПЗ. Това ще допринесе повече за безопасността на пациентите от всичко друго, с което ЕС се е ангажирал!

За индекса

ЕЗПИ се превърна в стандарт за измерване на здравеопазването в Европа. В проучването за 2012 г. се извършва класация на 34 отделни здравни системи по 42 показателя, включващи пет области от основно значение за здравния потребител: права на пациентите и предоставяне на информация; време за чакане на лечението; резултати; профилактика/обхват и разпространение на предоставяните услуги и лекарства. Индексът се изготвя въз основа на комбиниране на обществено достъпни статистически данни, интервюта с пациенти и независими проучвания, извършени от основателя, а именно от шведския консултативен съвет „Център за потребителско здраве“ (ЦПЗ).

Повече информация за измерването, както и обяснителния доклад към него можете да намерите на: www.healthpowerhouse.com/ehci2012

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
На дъното сме по здравеопазване в Европа беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *