четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаМЗ се отказа от промените в ТЕЛК

МЗ се отказа от промените в ТЕЛК

Министерството на здравеопазването изтегля предложените промени в Наредбата за медицинската експертиза и в Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи. Това стана ясно по време на съвместен брифинг на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. По-рано през деня темата за медицинската експертиза беше обсъдена на среща при премиера Бойко Борисов.

Промените в ТЕЛК бяха качени за обществено обсъждане в сайта на МЗ. От организациите на хората с увреждания обаче възроптаха срещу промяната, според която степента на инвалидност ще се определя само от основното заболяване. Съпътстващите увреждания не трябвало да се вземат предвид при изчисляване на процента инвалидност. Именно цялостната картина обаче е определяща за действителното състояние на конкретния човек, се изтъква във възраженията.

МЗ ще преговаря с пациентски организации

Кирил Ананиев съобщи, че Министерството на здравеопазването започва разговори с представителите на организациите на хората с увреждания за постигане на съгласие по текстовете, свързани с медицинската експертиза. „Ще водим разговори с всички заинтересовани страни до постигане на съгласие. Ще направим промени само тогава, когато има пълен консенсус между всички“, заяви министър Ананиев. Първата среща с представителите на организациите на хора с увреждания ще се проведе в петък.

Проектите за изменение на Наредбата за медицинската експертиза и на Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи бяха публикувани за обществено обсъждане на сайта на МЗ на 02.04.2018 г., а срокът за получаване на предложения и коментари по тях беше 30 дни. Предлаганите промени са подготвени от представители на медицинската гилдия и националните консултанти по съответните медицински специалности.

Целта е ефективно изразходване на парите за инвалидни пенсии

Министър Ананиев подчерта, че целта е да се гарантират справедливост и ефективно разходване на средства в системата на медицинската експертиза. „Парите, които се отделят за хората с увреждания, няма да бъдат намалени. Нашата цел е да бъде намален субективизмът при определянето на решенията на комисиите по ТЕЛК, да се подобри контролът и да се облекчат процедурите в полза на болните хора и на лекарите“, посочи още здравният министър.

На журналистически въпрос относно цените на медицинските изделия в болничната помощ министър Ананиев обясни: „Българският гражданин, българският пациент, няма да доплаща. Цените на медицинските изделия са определени на база на цените, които се прилагат в редица европейски държави, както и на базата на вече проведени от лечебните заведения търгове за съответните изделия. Така че още сега искам да заявя, че твърденията, които чух, че пациентите ще доплащат в значителен размер медицинските изделия, не отговаря на истината“.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -