четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаМЗ обяви нови спешни телефони заради снега и виелиците

МЗ обяви нови спешни телефони заради снега и виелиците

Зимата е във вихъра си, а това означава и да очакваме непредвидени ситуации, когато хора спешно се нуждаят от медицинска помощ. Заради обилните снеговалежи и лошите метеорологичните условия в страната Министерството на здравеопазването обяви денонощни дежурни телефони.

Така хората, които се нуждаят от спешна медицинска помощ, могат да подават сигнали освен на номер 112, също и на телефоните на здравното ведомство – 02/ 8050 300 и 0888 33 45 45.

Това не са единствените мерки за овладяване на ситуацията. От МЗ изпратиха специално писмо до директорите на регионалните здравни инспекции (РЗИ), центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) и болниците. То съдържа допълнителни указания за действие при усложнената обстановка в страната.

Директорите на РЗИ ще проверят плановете за защита при бедствия. Съвместно с управителите на Центровете за спешна медицинска помощ ще се извършат допълнителни приготовления за транспортиране и хоспитализиране на пациенти на хемодиализа и родилки. Ръководството на спешните центрове трябва да осигури необходимите лекарства и медицински изделия. Идеята е да не се стига до прекъсване на работата на екипите, оказващи помощ. Линейките и апаратурата също ще бъдат проверени и подготвени за работа при тежки зимни условия и ниски температури.

Болниците от своя страна ще трябва да осигурят допълнителни легла за пациенти в спешни състояния и такива на хемодиализа, както и за бременни жени с наближаващ термин. Клиниките и отделенията на лечебните заведения ще трябва да проверят изправността на апаратурата и оборудването съгласно писмото от Министерството на здравеопазването. Това важи особено за звената, които осъществяват интензивно лечение или в тях се извършват операции. Болниците трябва да подготвят допълнителни екипи, които да са в готовност при възникване на непредвидени ситуации.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -