четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаКомисия ще решава за новите лекарства в конкретни случаи

Комисия ще решава за новите лекарства в конкретни случаи

Здравният министър Кирил Ананиев обеща пред медиите, че комисия ще разглежда всеки конкретен случай на пациент, чието лечение не може да се извършва по друг начин, освен с нова молекула, която НЗОК още не заплаща. Изявлението му бе по повод мораториума за регистрирането на нови лекарства в България през 2018 г. Президентът Румен Радев наложи вето, но то бе отхвърлено от парламента. По този повод президентът обвини управляващите, че са на път да загубят своя човешки облик. „Българите някак си свикнахме през последните години да ни се отнемат всички неща, засягащи нашето достойно съществуване – и заплати, и пенсии и социални права, но вчера се посегна на последното – на надеждата”, заяви Радев.

Мораториумът спасява НЗОК от дефицит със 100 млн. лв.

Зам.-министър на здравеопазването Бойко Пенков призна в предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“, че ако мораториумът падне, бюджетът на здравната каса ще излезе на червено с около 100 млн. лв. Той се позова на анализ от институт за изследване на нови лекарства  в Англия. Оттам например препоръчвали конкретна иновативна формула да се прилага само в единични случаи на пациенти над 65 години, чието заболяване прогресира бързо. У нас препаратът бил определен за терапия първа линия,  което по думите на Пенков е „грубо нарушение на изкуството“.

Като компромис министър Ананиев разпореди създаването на специализирана комисия, в чиито състав ще влязат утвърдени специалисти по конкретното заболяване. Този експертен съвет ще разглежда индивидуално случая на всеки пациент, за чието лечение липсва алтернатива и е необходимо прилагането на нова молекула, която не се покрива от касата. Той лично се ангажира и обеща, че няма да има забавяне в решенията на комисията. Аз ще бъда гарант пред българските пациенти, заяви Ананиев.

Новите лекарства трябва да покажат ефект и едва тогава да бъдат регистрирани

Този режим ще функционира до доказването на терапевтичния ефект от лечението с въпросните медикаменти. Едва след това и след изтичане на временната едногодишна мярка въпросните лекарства ще бъдат реимбурсирани от здравната каса.

При всички случаи лечението на хората ще бъде осигурено, било от бюджета на касата или от този на Министерството на здравеопазването. Министърът уточни, че става въпрос за 32 нови молекули, за които по оценка на български експерти е необходим ресурс от близо 40 млн. лв. За 28 от тях има алтернативно лечение на високо европейско ниво и то е осигурено от НЗОК. Останалите 4 молекули ще бъдат финансирани от МЗ. Кирил Ананиев посочи, че ако при даден пациент терапията с молекула от 28-те не докаже своята ефективност, специализираната комисия ще разглежда и тези случаи.

Готвят преструктуриране на държавните болници

По повод състоянието на държавните болници Кирил Ананиев съобщи, че идеята не е да бъдат закривани лечебни заведения, а да се преструктурират така, че да работят ефективно.  Главната цел е повишаване качеството на лечението, беше категоричен Ананиев. Първата болница, в която започва преструктурирането е МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Ловеч. Пред БНР пък зам.-министър Пенков спомена, че се разследват практики, където частни болници в рамките на държавната структура източвали печалбата от областните болници. 85% отивали за тях, а 15% – за държавната болница.

На среща с Националното сдружение на общините и с кметове е постигнато споразумение за общинските лечебни заведения. МЗ предлага преразглеждане на алгоритмите и клиничните пътеки. Идеята е да се увеличат цените на пътеките по майчино и детско здравеопазване и на някои от тези, по които работят общинските болници. Консенсус е постигнат и по отношение на необходимите нормативни промени в системата.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -