Мизерията в Пирогов трогна министър Петров, дават пари за ремонт

PRINT
Пирогов ремонт

Мизерията в някои клиники на „Пирогов“ трогна здравния министър Николай Петров, който лично инспектира условията, в които се лекуват пациентите на единствения у нас спешен национален институт. В болницата на народа се лекуват едни от най-тежките случаи в страната, работят водещи специалисти, но в отчайващо нехигиенични условия.

Пирогов ремонт

Въпреки че напливът към „Пирогов“ е огромен, през последните години бюджетът, който се планира като лимит, постоянно беше орязван. Липсата на адекватно отношение на държавата към лечебното заведение, което е от стратегическо значение за националната сигурност, е сериозна причина за неудовлетвореността на лекарите там.

След визитата министър Петров е поел ангажимент да се осигурят достатъчно средства, за да започне поетапен ремонт на клиниките по кардиология и вътрешни болести в УМБАЛСМ „Пирогов“. Той лични инспектира състоянието на клиниките, които са едни от най-старите в лечебното заведение. Не са ремонтирани десетки години.

От 10 г. „Пирогов“ се моли на властта да отпусне пари за спешен ремонт

Покривът тече, стаите са препълнени с пациенти, по стените има мухъл. Така изглеждат част от помещенията в кардиологичната клиниката на Пирого. В нея има 44 легла, 20 лекари, 44 сестри и 14 санитари. Има идеен проект за ремонт и преустройство на клиниките, който възлиза на 2 300 000 лв. От 10 г. се води кореспонденция с институциите за необходимостта от спешен ремонт, но до момента няма реакция, коментира проф. Мария Миланова. Тя е координатор на специализирания терапевтичен комплекс, част от който са клиниката по кардиология и клиниката по вътрешни болести.

pirogov_miseria4

Според здравния министър важното е в случая да се види какви средства ще бъдат отпуснати за капиталови разходи на министерството на здравеопазването за 2018 г., както и колко ще струва всеки един етап от ремонта. По думите му идеята е до средата на следващата година да се пристъпи към реални ремонтни дейности.

Министър Николай Петров провери и до къде е стигнал ремонтът на детските отделения, който се очаква да приключи в близките дни.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Мизерията в Пирогов трогна министър Петров, дават пари за ремонт беше последно модифицирана от: март 24th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *