Министър Петров: Пациентът е в центъра на системата

PRINT
преглед пациент лекар

НЗОК е създала условия за гарантиране правата на здравноосигурените лица. Това заяви на кръгла маса за Европейския ден на пациента директорът на НЗОК д-р Пламен Цеков. Всички здравноосигурени граждани имат равни права и достъп при получаване на извънболнична и болнична медицинска и дентална помощ. При нарушаването им хората имат право да подават писмени жалби до директора на съответната районна здравноосигурителна каса (РЗОК) или до НЗОК.

Информация и консултации за правата на пациента се дават в приемната на НЗОК (София, кв. Лозенец, ул. „Любата“ № 15) и във всяка РЗОК. От началото на 2007 г. в централното управление на НЗОК (ул. „Кричим“ №1) е открита специална приемна за граждани по въпросите на европейските регламенти за координация на системите за социална сигурност. Информация се предоставя и на националния телефонен номер 0800 14 800. На интернет страницата на НЗОК nhif.bg, в раздел „online консултации“, може да се получи отговор на всички въпроси, зададени от пациенти или от договорни партньори.

„Добрите резултати в здравеопазването са свързани неизменно с това здравните мениджъри, медицинските специалисти и управляващите цялата система да разглеждат пациента и спазването на неговите интереси като водещ фактор. Досегашната практика в тази насока води до извода, че е необходимо по-голямо разбиране в отношенията лекар-пациент и МЗ има ясни намерения за практически действия в тази насока.“ Това заяви пък министърът на здравеопазването проф. д-р Николай Петров.

На пресконференцията здравният министър проф. д-р Николай Петров изтъкна, че водещ принцип на екипа на МЗ са интензивните разговори и обмяната на мнения с пациентските организации с цел постигане на балансиран резултат при отчитане интересите на всички страни. Той посочи, че създаденият Обществен съвет към МЗ вече е провел три заседания в рамките на 10 дни и на него съсловните и пациентските организации са направили редица конструктивни предложения за промени в нормативната уредба.

Домакин на тазгодишните прояви в рамките на Европейския ден на пациента беше ВМА, където се състоя и Кръгла маса с участието на изтъкнати медицински специалисти и национални консултанти от водещи лечебни заведения, експерти на МЗ, представители на съсловни организации. Пациентските организации се обединиха около меморандум за приоритетите в здравеопазването за 2013 год. и за следващите пет години. Документът ще бъде връчен на министър Николай Петров и на Министерския съвет.

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Министър Петров: Пациентът е в центъра на системата беше последно модифицирана от: април 3rd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *