четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаМинистър Атанасова иска таксата за преглед да остане 2,70 лв.

Министър Атанасова иска таксата за преглед да остане 2,70 лв.

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова ще предложи промени, за да не се повишават таксите за преглед и престой в болница, които сега са обвързани с минималната работна заплата. От днес, 1 май, тя става 290 лв. (270 лв. преди). При сегашната нормативна база това автоматически повишава таксата за преглед при лекар, която е 1% от нея, от 2,70 лв. на 2,90 лв. За ден престой в болница пък би трябвало да се плаща не 5,40 лв. както досега, а 5,80 лв.

За да не се натоварват пациентите, министър Атанасова ще предложи допълнение към Закона за здравното осигуряване. То заедно с други предложения за изменение е публикувано на интернет страницата на министерството. Целта на измененията е да се запази сегашния размер на потребителската такса за преглед при личните лекари и за престой в болница.В момента таксата е определена в чл. 37, ал.1, т.1 и т.2 в Закона за здравното осигуряване като процент от минималната работна заплата и е съответно 2,70 лв. за преглед и 5,40 лв. за престой в болница.

С постановление от 9 ноември 2011 г. , правителството утвърди от 1 май 2012 г. нов размер на минималната работна заплата за страната и тя става 290 лв. За да не се допусне увеличение на досегашната потребителска такса от 2,70 лв., в постановлението си правителството е предвидило МЗ да извърши промени в съответната нормативна уредба. Това обаче не е било направено от предишното ръководство на МЗ.

Министърът на здравеопазването спешно ще внесе на следващо заседание на правителството посочените допълнения в ЗЗО, с които потребителската такса и таксата за престой в болница да останат непроменени.

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -