Министър Андреева вярва, че с мерки може да се повиши раждаемостта

PRINT

„Необходимо е да се очертаят дългосрочни политики по отношение на овладяването на демографския срив и репродуктивното здраве на населението на България, които да се следват от всеки следващ министър на здравеопазването и всяко следващо правителство“. Това каза министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева на инициираната от нея дискусия на тема: „Бъдещите политики по отношение на репродуктивното здраве на младите хора у нас, превенция на недоносеността и преодоляването на последствията от нея“.

Според министъра, демографският срив, който е достигнал до нива от следвоенно време, може да се овладее чрез извършване на подробен анализ и предприемане на конкретни мерки. „Демографският срив е следствие не само на намалената раждаемост, но и на високата смъртност, на емиграцията, на незнанието на хората как да решават проблемите си, на тяхното самолечение“, коментира д-р Андреева и съобщи, че именно заради необходимостта от обща държавна политика за справяне на проблемите в сферата, трябва да има закон, който да регламентира в цялост опазването на репродуктивното здраве на нацията. Предстои създаването на експертни групи, които да подготвят необходимите законодателни промени в тази насока. Предвижда се провеждането и на национална информационна кампания за тези български граждани, които не знаят какво да направят, когато установят, че имат репродуктивен проблем.

Междувременно ще се работи по развитието на електронното здравеопазване като целта е да се изгради информационна връзка между МЗ, Фонд „Асистирана репродукция“ (ФАР), Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ), специалистите в центровете по репродуктивно здраве и акушер-гинеколозите. Предстои също така Регистърът за ражданията да бъде надграден с регистър за недоносените деца, както и разписване на програми за проследяване и рехабилитация на недоносените по отделни възрастови групи. Министърът обеща още от 2014 г. финансирането на дейностите по ФАР да се върнат от НЗОК в МЗ, с което ще се улесни достъпа до асистираната репродукция.

На дискусията присъстваха водещи специалисти и национални консултанти по неонатология, репродуктивно здраве и асистирана репродукция, както и представители на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и неправителствени организации. Всички се обединиха около това, че на България ѝ е нужна дългосрочна политика за овладяването на демографския срив и предложиха конкретни мерки: възстановяване на женската консултация; регламентиране на 12 прегледа по време на бременност; изработване на програми за проследяване на здравословното състояние на недоносените бебета; разширяване на възможностите за специализация по „Неонатология“; улесняване на достъпа на двойките с репродуктивни проблеми до асистирана репродукция и др.

Всички предложения за програми с маркирани проблеми и конкретни идеи за решаването им предстои да бъдат внесени официално в МЗ, след което ще бъдат очертани приоритетите в овладяването на демографския срив и стъпките за реализирането им.

СНИМКА: АРХИВ

 

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Министър Андреева вярва, че с мерки може да се повиши раждаемостта беше последно модифицирана от: март 27th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *