четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаМахат таксата за придружител в болницата?

Махат таксата за придружител в болницата?

От Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България подкрепят намеренията на здравния министър Десислава Атанасова да отпаднат плащанията, които сега болниците изискват от пациентите като такса за избор на екип, за придружител и други подобни. Това стана ясно след среща в здравното министерство с Управителния съвет на КРИБ. Досега такива разговори бяха проведени със съсловните и с пациентските организации, със синдикатите и сдруженията на производители на лекарствени продукти.

До две седмици ще е готова Наредба №10 на МЗ, която ще позволи НЗОК дадоговаря огстъпки за всички лекарства, за които плаща, а не само за онези, които са сами в група. Това ще свали цените на медикаментите с поне 5%, убедени са от КРИБ. Председателят на КРИБ Огнян Донев информира министър Атанасова, че наскоро към организацията е създаден Комитет по здравеопазване, съобщават от МЗ. Целта на комитета е да предлага експертиза по въпросите на здравеопазването, тъй като членове на КРИБ са компании на производители и търговци на лекарства, застрахователни дружества, лечебни заведения. Новият комитет е изложил вижданията си за промяна в здравноосигурителния модел, в системата за специализациите, прозрачност на разходите на НЗОК, решаване на проблемите на Спешната помощ и др.

Министър Десислава Атанасова подчерта, че съществена част от политика на МЗ е важните въпроси на българското здравеопазване да се обсъждат с всички заинтересовани страни, в условията на пълна прозрачност. Голяма част от изложените виждания на КРИБ се покриват с приоритетите на новия екип на министерството и биха били полезни за постигане на набелязаните цели, заяви министърът на здравеопазването.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -