Лятна кампания с безплатни прегледи за ХИВ и СПИН

PRINT
ХИВ СПИН тест

Министерство на здравеопазването стартира Национална лятна АНТИСПИН кампания в рамките на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Инициативата се провежда за десета поредна година и ще продължи през август и септември. Официалното начало на инициативата бе на 1 август в Община Бургас. Традиционно през летните месеци хората посещават черноморските курорти, както и градските плажове, басейните, туристическите забележителности и заведенията на открито. В отговор на това екипи от медицински специалисти ще бъдат на разположение в 19 области на страната, за да предлагат безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН с мобилни кабинети.

Над 23 400 души са се изследвали досега в подобни летни кампании, сочат данни на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“. В лечебните и здравни заведения в цялата страна са проведени 139 722 изследвания за ХИВ от началото на годината до края на юни. Услугата доброволно консултиране и изследване за ХИВ са получили 42 551 лица в Кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС), както и в мобилните медицински кабинети на неправителствени организации.

График на мобилните кабинети за безплатно изследване можете да видите тук. Данни на Министерство на здравеопазването сочат, че в България официално са регистрирани общо 1 743 лица с ХИВ инфекция, като от началото на годината до 22 юли са открити нови 113 серопозитивни лица.

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Лятна кампания с безплатни прегледи за ХИВ и СПИН беше последно модифицирана от: април 3rd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *