четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаЛинейките стигали на адрес средно за 28 минути

Линейките стигали на адрес средно за 28 минути

Екипите на спешната медицинска помощ пристигат средно за 28 минути до подадения адрес. Във всеки един момент работят 400 спешни екипа – лекари, медицински специалисти и шофьори, като времето, за което те пристигат до пациента зависи от трафика, сезона, проходимостта на пътя, климатичните условия и инфраструктурата на региона.

Това заяви д-р Ивиан Бенишев, началник-отдел „Спешна медицинска помощ“ в Министерството на здравеопазването по време на пресконференция за изпълнението на проекта ПУЛСС. Средният достъп до пациента по т. нар. „златен стандарт“ на спешната медицина е 20 минути, като нивото на подготовка и професионална квалификация на екипите ни не отстъпва на това на спешните екипи в САЩ и Европейския съюз, допълни д-р Бенишев.

3469 лекари, медицински специалисти и шофьори от 28 –те ЦСМП в страната вече преминаха обучение по проект „ПУЛСС – Практически увод в лечението на спешните състояния“. До края на 2013 г. предстои да повишат своята професионална квалификация и останалите близо 3000 служители в ЦСМП. Успешното реализиране на проекта даде възможност освен тях още 462 лекари и медицински специалисти от спешните отделения на 33 лечебни заведения за болнична помощ в страната да преминат курс на обучение.

Проектът ПУЛСС е за обучение на служителите в 28-те Центрове за спешна медицинска помощ и се реализира по ОП „Развитие на човешките ресурси 2007-2013 г.“, финансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд. Той стартира през октомври миналата година, като досега са обучени 622 лекари, 1460 медицински специалисти и 1387 шофьори, обясни Милена Григорова, държавен експерт в отдел „Проекти и програми“ на МЗ и ръководител на проекта. До края на годината ще бъдат обучени над 6 500 служители на ЦСМП и допълнително 462 лекари и медицински персонал в спешните отделения на 33 лечебни заведения в страната.

Обучението се провежда в центъра на Университетската болница за активно лечение и спешна медицина „Н. И. Пирогов“, оборудван с високо технологични манекени и съвременна апаратура. Учебните модули са теоретични и практически, като идеята е лекарите да прилагат едни и същи знания, умения и стандарти в спешната медицина, независимо дали работи в Силистра или в Петрич, подчерта изпълнителният директор на „Пирогов“ доц. д-р Стоян Миланов, който е и главен координатор на обучението по проекта.

Проектът е на обща стойност 6 258 653 лв. и се реализира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2007-2013″, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Основната му цел е подобряване качеството на предоставяната спешна медицинска помощ чрез подобряване знанията и уменията на персонала на спешната медицинска помощ, както и чрез въвеждане на добри клинични практики в тази сфера. Освен обучението на спешните екипи, предстои да бъде изготвен интердисциплинарен медицински стандарт по спешна медицина, а в 28-те ЦСМП и в 9 болници в страната ще се достави софтуер за кардиопулмонална ресусцитация.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -