Линейки предават онлайн изследвания на болния директно в клиниките

PRINT
линейка бърза помощ

Почти всички линейки ще бъдат оборудвани с апарати за телемедицина до края на годината, съобщи здравният министър д-р Стефан Константинов.  Когато например спешният екип отиде при пациент със съмнение за инфаркт, кардиограмата му ще се предава директно в спешния център или в болница, където висококвалифицирани специалисти ще дават от дистанция насоки на медиците, които са на място, какво да правят или в коя клиника да бъде закаран болният. Това ще спаси живота на много хора, убеден е д-р Константинов. Данните ще се предават по мобилен интернет. Цялата страна вече е покрита с 3G мрежата, която позволява прилагането на телемедицина и в линейките. В страната вече имало  отделни проекти, които се оказали изключително успешни. Комуникационният проект ще спести човешки ресурс – позволява в колите да пътуват повече парамедици, а не толкова лекари както сега. 

През тази година ще бъдат подменении и радиокомуникационните връзки на спешната помощ. В момента центровете ползвали стара аналогова радиосистема. Скоро те ще получат модерна цифрова. Системата ТЕТРА ще бъде свързана с комуникациите на полицията и пожарната.

Министърът не пожела да каже с категоричност дали ще се осъществи идеята за преминаване на спешните центрове към болниците. В момента имало работна група, която разработвала предложения какво да се променя в системата. От 1 януари вече е факт новата професия парамедик. Сега се търси желаещ да обучава. Имам информация, че БЧК проявява интерес, а те имат и база, поясни д-р Константинов. За целта обаче трябва да бъдат гласувани в парламента промени в закона за БЧК, които вече са внесени.

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Линейки предават онлайн изследвания на болния директно в клиниките беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *