Линейката идва до 30 минути в цяла България от 2018 г.

PRINT
линейка бърза помощ

До пролетта на 2018 г. всички българи  трябва да имат достъп до спешна помощ в рамките на 30 минути. Това предвижда мащабен проект – инвестиции в системата на „Бърза помощ“, съобщават от Министерството на здравеопазването.

В този срок трябва да бъде завършено строителството на всички нови Центрове за спешна помощ в страната. Проектът е финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020г., по който държавата ни получава 83 597 313 евро безвъзмездно от Европа за модернизация и преоборудване на този сектор.

Инвестицията ще бъде разпределена за 76 изцяло ново строителство на спешни медицински центрове, 6 за дострояване на допълнителен етаж или допълнително крило, 155 за реконструкция и ремонт на вече съществуващи сгради. Подготвителният етап на проекта вече приключва и според министъра на здравеопазването Петър Москов през март 2017 г. трябва да приключат откритите процедури за фирми, които ще строят или ремонтират обектите.

Инвестицията е разделена на 27 лота в цялата страна, което ще позволи проектът да се осъществи с максимална скорост и ще предотврати възможността обжалвания в някои от случаите да забавят реализирането на целия проект. Освен за строителство и ремонт, голяма част от парите ще отидат за преоборудване и закупуване на нова модерна техника. Ще бъдат закупени и устройства за телемедицина (които дават възможност за консултация с болници от дистанция). Очаква се доставката на 400 нови линейки, снабдени с животоспасяваща апаратура. Министър Москов смята, че ремонтите на някои от филиалите и спешните центрове да завършат още до края на следващата година.

[Общо: 3    Средно: 4.7/5]
Линейката идва до 30 минути в цяла България от 2018 г. беше последно модифицирана от: октомври 28th, 2016 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *