четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаЛимити сложени и на ражданията, лекарите излизат на протест

Лимити сложени и на ражданията, лекарите излизат на протест

Лекарите в страна излизат на протест пред местните здравни каси на 28 февруари. Това реши на извънредно заседание Управителният съвет на лекарския съюз (БЛС), след като от много лечебни заведения бяха изпратени остри писма с данни за драстично орязани бюджети. На практика това означава масови съкращения на лекари, невъзможност да бъдат обслужени всички пациенти и фалити на болници.

БЛС иска спешна среща с президента Росен Плевнелиев до 26 февруари, за да бъде обсъден проблемът. Бюджетите на болниците са орязани средно с 20-30%. Здравният министър в оставка Десислава Атанасова подкрепи лекарите, като в писмо до медиите заяви, че може да свика извънредно Надзорния съвет на касата заради масовото недоволство. След „Пирогов“ днес и от специализираната болница по ортопедия в Горна баня възроптаха срещу спуснатите намалени обеми работа. Ако лимитите бъдат спазени, над 1000 пациенти ще останат без лечение, а висококвалифицирани лекари ще бъдат принудени да напуснат страната, се казва в писмо оттам.

Няма да остане незаплатена дейност на болниците, стига тя реално да е извършена, увери д-р Иван Кокалов от КНСБ, член на надзора на НЗОК. Според него за намалените бюджети известна вина има и БЛС, тъй като оттам не подписаха договор за 2013 г. с касата. Така вместо да бъдат увеличени с 5-10% много клинични пътеки, бе прието постановление на МС, което определя прогнозните обеми за всяка клинична пътека. След приключване на тримесечието в края на февруари прогнозните бюджети ще бъдат преразгледани и всички дейности ще бъдат платени след проверка на фактурите, увери д-р Кокалов. За първи път през 2013 г. резервът на касата може да се ползва още в средата на годината. Друга причина за малките бюджети е, че всяка година никнат по 15-20 нови болници. Към тях също отиват част от прогнозните хоспитализации.

В МЗ обаче са разтревожени от постъпващите данни, че лимит е сложен дори на пътеките за раждане и грижи за недоносени деца, които трудно могат да се прогнозират. За първото тримесечие болница „Св. Екатерина“ е на червено с 1,614 хил. лв. – с тази сума е надхвърлен прогнозният бюджет. Клиничните пътеки, отпуснати на Националната кардиологична болница, пък са с около 25% по-малко, въпреки че през през последните 5 г. не е променяла обема дейности. Моля незабавно да предприемете мерки, които гарантират безпроблемнат работа на болниците, пише Атанасова до НЗОК.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -