сряда, 24 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаЛичните лекари вече записват за ваксина срещу COVID-19

Личните лекари вече записват за ваксина срещу COVID-19

Стартира записване за имунизация срещу Covid-19 при личните лекари, съобщиха от Българския лекарски съюз. Всички, които желаят да бъдат ваксинирани, трябва да съобщят това по телефона или при лично посещение при ОПЛ.

Списъците ще бъдат непрекъснато допълвани с актуална информация. Така ОПЛ ще  разполагат с информация, за да могат максимално адекватно и своевременно да информират и имунизират желаещите, когато ваксините бъдат доставени.  Очакванията са до края на февруари да се започне четвъртата фаза от Националния ваксинационен план, която е част от масовата ваксинация.

COVID-ваксини: Стерилитет, автоимунни болести, реакция с лекарства

Държавата ще заплаща по 10 лева за поставянето на всяка доза от ваксините срещу COVID-19. И двете, които в момента са на пазара – на Бионтех/Пфайзер и на Модерна, дават до 95% защита срещу вируса след поставяне на две дози. Данните са от предварителни клинични проучвания с десетки хиляди доброволци.

Страничните ефекти от COVID-ваксините са по-чести след втората доза

В същото време личните лекари се оплакаха от бюрокрация – вписването на имената на ваксинираните трябвало да стане на 6 места! Освен това споделят, че липсва допълнителна информация относно организацията, а също и кога ще започне поставянето на ваксините на пациентите. Доставката и транспорта на продуктите изискват прецизна организация, защото ваксините имат къс срок на съхранение – на Пфайзер/Бионтех до 5 дни след изваждане от фризера.

Пловдивската колегия на ОПЛ дори излезе с идеята, ваксини да се поставят в специални имунизационни центрове, защото по този начин ще бъдат обхванати по-бързо повече хора, каквато е целта.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -