Личните лекари вече ще ни пращат покана за имунизация

PRINT
преглед пациент лекар

Личните лекари вече ще трябва да ни изпращат покана, когато някой подлежи на имунизация. Това ще става по начин, който може да се удостовери – чрез лицензиран пощенски оператор, по факс, на електронен адрес, чрез електронно съобщение на мобилен телефонен номер и др. Сега масовата практика е да се окачват съобщения на вратата на джипитата. Ако човек мине случайно оттам, може да разбере, че евентуално подлежи на имунизация. 

Здравното министерство предлага да се въведе реимунизация срещу коклюш (магарешка кашлица) при деца на 12 години. В момента имунизацията е само с един прием. Въвеждането на втора доза се налага поради наблюденията на медици в много страни, които се обединяват около извода, че имунитетът вследствие на ваксината намалява с годините. От началото на годината в страната са съобщени 42 случая, става ясно от бюлетина за епидемиологичната обстановка в страната на Националния център по заразни и паразитни болести. За същия период през изминалата година са регистрирани 75 случая. 

Друга промяна в имунизационния календар, която предлагат от МЗ е да се намаляват приемите на основната имунизация на пневмококова ваксина при деца до 6-месечна възраст от три на два. Освен това отпада проба Манту и реимунизацията срещу туберкулоза при деца на 11-годишна възраст.

В мотивите на МЗ се казва, че са има доста сигнали, според които общопрактикуващи лекари насочват деца, за които са предвидени безплатни проба Манту и имунизация срещу туберкулоза, към специализирани лечебни заведения, където същата услуги и материали се заплащат. Затова се въвежда изискването личните лекари да осигуряват обучено медицинско лице, което да прави Манту и имунизация, реимунизация срещу туберкулоза, ако те самите нямат квалификация за това. Идеята е услугата да остане безплатна за децата.

С проекта за промяна в Наредбата за имунизациите може да се запознаете тук. 

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Личните лекари вече ще ни пращат покана за имунизация беше последно модифицирана от: август 12th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *