Лекуваме се свободно в ЕС от 2013 г.

PRINT
лекари болница

В края на 2013 г. всеки българин ще може свободно да избира в коя болница да се лекува в целия Европейски съюз. Това предвижда директива на Еврокомисията, с която ще бъдат съобразени законодателствата на страните членки. Срокът е до края на месец октомври 2013 г., уточниха от НЗОК. Това едва ли ще доведе до по-масово използване на здравните услуги в страни, където здравеопазването е по-приветливо към пациентите. Причината е, че здравната каса ще възстановява само тази сума, която е предвидена за съответната манипулация в България.

Ако например искате да се оперирате за поставяне на ортопедична протеза или премахване на тумор например, касата дава 1500 лв. според договореностите в  Националния рамков договор (сумата е произволно избрана). Това са 750 евро, а в Германия, например, същата операция струва 6000 евро. Тогава разликата от 5250 евро е за сметка на българския пациент. Освен това цялата сума трябва да се заплати първо на място, а след това да се чака възстановяване на парите от здрваната каса.

Европейската директива е свързана с правото за свободно движение на хората в рамките на общността. Тя предвижда осигурените граждани да имат право свободно да изберат държавата членка, в която да получат необходимите им здравни услуги, да заплатят за тях, след което да получат възстановяване на извършените разходи от здравната институция, в която те са осигурени, поясняват от НЗОК.

Разходите за трансгранично здравно обслужване се възстановяват директно от институцията в държавата по осигуряване (в България има само една здравна каса – НЗОК) – до размера на разходите, които биха били поети от нея, ако това обслужване беше предоставено на нейна територия. Действителните разходи за предоставеното здравно обслужване не може да се надхвърлят. Това важи в случаите, когато цената на същото лечение в собствената държава е по-висока от цената в държавата по лечението. Така германци, французи и други националности биха могли да се лекуват напълно безплатно, ако изберат да дойдат в България.

В директивата има видове здравни грижи, за които не може да се ползват пари от родната здравна каса. Това са услуги за дългосрочни грижи, чиято цел е оказване на подкрепа на хора, които се нуждаят от съдействие при извършването на рутинни, ежедневни задачи; предоставянето на органи с цел трансплантация и достъпа до такива органи; обществени програми за ваксиниране срещу инфекциозни болести, чиято единствена цел е защитата на здравето на населението на територията на дадена държава-членка и за които се прилагат специални мерки за планиране и изпълнение.

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Лекуваме се свободно в ЕС от 2013 г. беше последно модифицирана от: април 11th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *