четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаАптеки може да останат без лекарства по здравна каса за празниците

Аптеки може да останат без лекарства по здравна каса за празниците

Снабдяването с лекарства по аптеките може да бъде затруднено по празниците. За това предупредиха от Българския фармацевтичен съюз. Съсловната организация е прекратила преговорите с НЗОК за рамков договор,  обяви на пресконференция председателят на БФС проф. Илко Гетов.

Главният секретар на Българския фармацевтичен съюз Светослав Крумов пък препоръча на собственици на аптеки да се възползват от правото по договора с НЗОК и да преустановят изпълняването на рецепти по здравна каса до възстановяване на просрочените задължения. Капката, която преля чашата, бе намерението на НЗОК да отложи  плащания към аптеките, дължими за ноември 2017 г. за януари 2018 г. За първата половина на месеца НЗОК дължи на аптеките 36 990 000 лв. Очаква се по празниците за този период да бъдат изплатени едва 5 255 000 лв. За втората половина на месеца касата дължи на аптеките 33 600 000. Ако плащането на тези пари бъде отложени за 2018 г., се формира първоначален дефицит от 65 000 000 лв. Това заплашва с фалит някои от аптеките. Крумов призова фармацевтите да заведат искове срещу НЗОК за просрочени лихви върху забавените им суми.

НЗОК не изпълнила нито едно искане на фармацевтите

По думите на проф. Илко Гетов здравната каса не е изпълнила нито едно условие, поставено от фармацевтичния съюз. БФС например е поискал НЗОК да плаща на аптеките 3 лв. вместо 2 лв. за безплатните лекарства. Друго искане е касата да поеме ангажимент за изработване на стимули за работа на аптеките в труднодостъпните и отдалечени райони. Искат още НЗОК да плати на аптеките поне половината от сумата за последния дължим период на 2017 г.

Маргарита Грозданова от УС на БФС посочи, че има разминаване и в параметрите на бюджета за следващата година по отношение на сумите, предвидени за нови лекарства (молекули). Отпадането на мораториума върху нови лекарства (гласувано в парламента днес) променя ситуацията. При гласуването на бюджета се говори за 24 нови молекули на стойност 25-30 млн. лв. Те вече са 32 молекули. Съответно и парите, предвидени за тях, не са същите. Експертите смятат, че бюджетът трябва да се гласува след актуализация. Грозданова  допуска, че ще са необходими 60 млн. лв., които сега не са предвидени. Ако не се направи актуализация, общият дефицит в бюджета на касата за 2018 г. става около 150 млн. лв.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -