Лекарствата за високо кръвно стават безплатни

PRINT
лекарства лечение

Пациентите с есенциална хипертония вече ще имат безплатни лекарства. Облекчението влиза в сила от 1 януари 2017 г. Цената на основната им терапия ще се поема изцяло Националната зравноосигурителна каса,  реши нейният Надзорен съвет вчера. Пациентите ще имат достъп до безплатна за тях лекарствена терапия във всяко едно международно непатентно наименование. Това осигурява достъп до поне един напълно платен лекарствен продукт от група (INN). Промяната спестява на пациентите с близо 5,5 млн. лева.

Високото кръвно е основен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания. Най-тежките усложнения са инсулт и инфаркт. Досега лекарствата за хипертония се заплащаха на 25, 50 и 75 процента. При това пациентите поемаха разликата между стойността, заплащана от НЗОК и крайната цена в аптеката. По прогнозни данни, до края на 2016 г., болните са заплатили за своя сметка 78% от общата стойност на разхода за отпуснатите лекарства.

Разходът за НЗОК за 100% реинбурсиране на монопродуктите са в размер на около 6 милиона лева повече за 2017 г., спрямо разхода за 2016 г., показва оценката на въздействие на промяната върху институцията. Прогнозата е базирана на 214 000 здравноосигурени лица, обърнали се към изпълнители на медицинска помощ през първите девет месеца на 2016 г. Очаква се броят на пациентите, на които е оказана медицинска помощ по повод есенциална хипертония с МКБ I10, да се увеличи с около 2,5%. Това се свързва с осигуряването на безплатните лекарства.

Критериите за нормативното нововъведение са изработени от Комисия, назначена със заповед на управителя на НЗОК, и са съгласувани с националния консултант по кардиология – проф. д-р Асен Гудев. В критериите е определена целевата група пациенти, както и критерии за кодиране на диагнозата.

[Общо: 10    Средно: 3.4/5]
Лекарствата за високо кръвно стават безплатни беше последно модифицирана от: юли 28th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

One thought on “Лекарствата за високо кръвно стават безплатни

  1. Ники каза:

    Да, ама не. САМО монолекарствата ще са безплатни – т.е. тези, които са само с едно активно вещество. Ако са комбинирани, с две или повече – дори поскъпват! А повечето модерни лекарства са комбинирани, почти не останаха монолекарства, които да вършат добра работа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *