петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаЛекарският съюз иска почти двойно повече пари за здраве

Лекарският съюз иска почти двойно повече пари за здраве

Поне 7% от брутния вътрешен продукт да отиват за здравеопазване, а в парите за този сектор 70% да са публични средства, искат от Българския лекарски съюз в декларация до властите след приключилия събор в Равда през уикенда. Това била минималната препоръчителна стойност за страните в ЕС. Сега у нас се харчат около 4% от БВП.

Парите, които се отделят за здравеопазване, далеч не били достатъчно за пакета здравни услуги, който трябва да се осигури. Делегатите определят състоянието на здравеопазването у нас като катастрофално. Държавата не правела нищо, за да събере здравните вноски от онези, които не плащат по една или друга причина. Липсват пазар и цена на медицинските услуги, продължават критиката си от БЛС.

Лекарите искат още трудът им да бъде остойностен и включен в цената на клиничните пътеки. Наложително било още да се прецени точно кои от услугите в сегашния пакет могат да бъдат осигурени с наличните пари. От БЛС се обръщат към президента, от когото искат да свика съвета за национална сигурност. Там да бъде разгледано здравното състояние на нацията като основен елемент от националната сигурност на страната.

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -