Лекарите бесни, поставят ги по-долу от кучетата

PRINT
линейка бърза помощ

Лекарското съсловие реагира остро, след като парламентът отказа да приравни посегателствата срещу медици с тези срещу полицаи, военни и служители на съдебната система, които са със специален режим на защита. Законопроектът за допълнение на Наказателния кодекс, с който се инкриминират нападенията над медицински лица по време на работа, бе внесен тържествено през лятото.

Лично вътрешният министър Цветан Цветанов и главният прокурор Борис Велчев подкрепиха идеята на среща с лекарския съюз. Промяната в закона залагаше най-тежко наказание за всеки, посегнал срещу медици. Предвиждаха се различни мерки за лишаване от свобода над 3 г. Поправката беше предложена от Българския лекарски съюз и внесена в парламента от Станка Шайлекова и група депутати. С проблема беше ангажирана цялата парламентарна група на ГЕРБ, както и останалите парламентарно представени партии. Наскоро депутатите от парламентарната здравна комисия приеха промените единодушно.

„Ето защо Българският лекарски съюз не само е изненадан от очевидно предизборните манипулации, които извърши цялото управление на всички нива – от изпълнителната до законодателната власт, но изразява и крайното си възмущение от неуважението към труда и отговорността на хиляди медицински специалисти, които за пореден път бяха унижени публично. Припомняме, че съвсем наскоро Наказателният кодекс беше променен и за насилие над кучетата бяха предвидени най-тежки наказания – лишаване от свобода до 3 г. и глоба от две до пет хиляди лева.“, се казва в протестно писмо на съсловната организация, разпространено днес до медиите.

Нападенията над медици са всекидневие за работещите в спешната помощ. Понякога разгневени роднини вилнеят и в дежурни кабинети по болниците. Освен някоя дребна глоба за хулиганство, сега агресивните побойници не търпят никакви санкции.

СНИМКА: АОК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Лекарите бесни, поставят ги по-долу от кучетата беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *