петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаЛекарите бесни, поставят ги по-долу от кучетата

Лекарите бесни, поставят ги по-долу от кучетата

Лекарското съсловие реагира остро, след като парламентът отказа да приравни посегателствата срещу медици с тези срещу полицаи, военни и служители на съдебната система, които са със специален режим на защита. Законопроектът за допълнение на Наказателния кодекс, с който се инкриминират нападенията над медицински лица по време на работа, бе внесен тържествено през лятото.

Лично вътрешният министър Цветан Цветанов и главният прокурор Борис Велчев подкрепиха идеята на среща с лекарския съюз. Промяната в закона залагаше най-тежко наказание за всеки, посегнал срещу медици. Предвиждаха се различни мерки за лишаване от свобода над 3 г. Поправката беше предложена от Българския лекарски съюз и внесена в парламента от Станка Шайлекова и група депутати. С проблема беше ангажирана цялата парламентарна група на ГЕРБ, както и останалите парламентарно представени партии. Наскоро депутатите от парламентарната здравна комисия приеха промените единодушно.

„Ето защо Българският лекарски съюз не само е изненадан от очевидно предизборните манипулации, които извърши цялото управление на всички нива – от изпълнителната до законодателната власт, но изразява и крайното си възмущение от неуважението към труда и отговорността на хиляди медицински специалисти, които за пореден път бяха унижени публично. Припомняме, че съвсем наскоро Наказателният кодекс беше променен и за насилие над кучетата бяха предвидени най-тежки наказания – лишаване от свобода до 3 г. и глоба от две до пет хиляди лева.“, се казва в протестно писмо на съсловната организация, разпространено днес до медиите.

Нападенията над медици са всекидневие за работещите в спешната помощ. Понякога разгневени роднини вилнеят и в дежурни кабинети по болниците. Освен някоя дребна глоба за хулиганство, сега агресивните побойници не търпят никакви санкции.

СНИМКА: АОК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -