петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаЛекари, зъболекари и болници получават допълнителни средства със задна дата - от...

Лекари, зъболекари и болници получават допълнителни средства със задна дата – от 1 август

Отпускането на общо около 22 млн. лв. допълнително към бюджета за здравни дейности бе оповестено на пресконференция в Министерство на здравеопазването днес. Това става факт чрез подписването на два анекса – към Националния рамков договор за медицински дейности за 2020-2022 г. и Националния рамков договор за дентални дейности за 2020-2022 г. Според зам.-министър Жени Начева допълнителните срества се разпределят по следния начин:

  • 6 млн. за първична помощ (общопрактикуващи лекари);
  • 3 млн. за специализирана помощ;
  • до 10 млн за денталната помощ;
  • 3 млн. за медико-диагностични грижи.

Здравният министър посочи, че като резултат са увеличени финансовите средства за дейностите, извършвани от договорните партньори на Националната здравноосигурителна каса, както следва:

☑️ По отношение на болничната медицинска помощ, тоест над 350 лечебни заведения в страната, се предвижда увеличение на цените на клиничните пътеки първо с 20 лв., с които 20 лв. се покриват тестовете, които евентуално ще се правят на пациенти, съмнителни за коронавирусна инфекция. Освен това всички клинични пътеки ще бъдат увеличени с 10%, считано от 1 август до 31 декември 2020 г. Това увеличение ще има устойчив характер и през следващата година.

☑️ По отношение на първичната извънболнична медицинска помощ, която обхваща над 4400 практики, цените на всички дейности се увеличават средно с 10% и с между 1 и 2 лв. за дейност. Това ще доведе до увеличаване на средномесечните плащания за извършената от изпълнителите дейност, както и на цените за заплащания на преминал пациент – т. нар. капитационни плащания.

☑️ По отношение на специализираната извънболнична медицинска помощ се увеличават цените на първичните и вторични прегледи приблизително с 10 %, като тук се увеличават както цените, така и обемите. Това касае над 6000 практики и се отнася за периода от 1 август до края на годината.

„Искам да изкажа своята благодарност за още една добра новина, освен съобщените дотук, а именно, че днес Надзорният съвет на касата взе решение с икономиите в бюджета на НЗОК и с цел вливане на свежи средства в лечебните заведения, да се пристъпи към изплащане до края на годината на извършената и неразплатена дейност от 2015 и 2016 г.“ Това посочи председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, като уточни, че това ще стане с промени в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2020 г. „Убеден съм, че това би дало устойчивост и спокойствие във финансов план на лечебните заведения в есенния период, който ни очаква.“

Какво получават зъболекарите?

По отношение на денталната помощ: от 1 септември до 31 декември 2020 г. ще бъдат увеличени цените на всички дейности, с изключение на високоспециализираните и протезирането с приблизително 10 %. Това ще доведе до увеличаване на средномесечните плащания за извършената дейност през последните 3 месеца на годината и ще повиши качеството на предлаганата дентална помощ.

„Българският зъболекарски съюз за пореден път проведе прагматични и ползотворни преговори с Надзорния съвет на Касата, с участието на министъра на здравеопазването и увеличението с 10 %, което договорихме, ще послужи за увеличаване на трудовите възнаграждения, а качеството на предлаганата дентална дейност ще бъде запазено и дори подобрено.“ Това каза председателят на УС на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.

10% повече ще се плаща за изпълнение на рецепта в аптеките

По отношение на търговците на дребно, които обслужват рецептите за 100% платени лекарствени продукти от НЗОК: ще се увеличи стойността на заплащането на рецепта с 10 %. Тази договореност беше постигната благодарение на отличния диалог с председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова и членове на съсловната организация.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -