Лекари искат още 400 млн. лв. в бюджета за здраве

PRINT
болница

Бюджетът на НЗОК за 2018г. да нарасне с 330 до 402 млн. лева. Това поискаха от Българския лекарски съюз на пресконференция днес. Председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев поясни, че е напълно реалистично бюджетът на касата за догодина да стане 3,855 млрд. лева.

Недостатъчното финансиране на здравната система е един от основните проблеми, изтъкна и д-р Галинка Павлова, зам.-председател на Българския лекарски съюз. Това е и една от причините за агресията на пациентите към лекари, които обвиняват тях за ниското качеството на медицинската услуга.

Според БЛС увеличаването на бюджета ще доведе до стабилност в системата. Оттам призовават да престане практиката планирането на годишния бюджет да е с дефицит. Сега дейности и други разплащания се прехвърлят от последните месеци в следващата година, като това е системна практика. Някои от направените разходи на лечебните заведения пък изобщо не се заплащат.

Допълнителните милиони ще позволят да се формира истински резерв, който ще предотврати образуването на дефицит в бюджета на касата. Д-р Грозев предлага той да е 5% от бюджета и да се харчи само при извънредни обстоятелства – природни бедствия, епидемиологични обставновки, тежки катастрофи с много пострадали, бежанска вълна и др.

Проф. Камен Плочев е единственият кандидат за шеф на НЗОК

проф. Камен Плочев

Днес в парламента бе изслушан и единственият кандидат за поста шеф на НЗОК. Това е проф. Камен Плочев, който сега е началник на Клиниката по инфекциозни болести във ВМА. Той има доказан академичен опит и организационни качества, подкрепи го председателят на Комисията по здравеопазване към НС д-р Даниела Дариткова. Предишният шеф на НЗОК – д-р Глинка Комитов, подаде оставка без да обяснява подробно за причините. Очаква се депутатите да гласуват неговата кандидатура и той да оглави НЗОК€

Ина Димитрова

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Лекари искат още 400 млн. лв. в бюджета за здраве беше последно модифицирана от: юли 26th, 2017 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *