Кръвният център в Стара Загора остава без нито един лекар

PRINT
лаборатория кръвни изследвания

Всичките 6-има лекари от Центъра по трансфузионна хематология в Стара Загора са подали молби за напускане, съобщават от сдружението на общопрактикуващите лекари. Към тях се присъединяват и половината от медицинските специалисти – сестри и лаборанти, които също са написали заявления. Причините за масовите оставки са ниското заплащане, като в същото време обемът работа се повишава. В момента липсвали достатъчно назначени кадри както е по стандарт, което допълнително увеличавало натоварването.

Медиците от кръвния център обаче се надяват да се постигне споразумение, затова са написали писмо до здравното министерство, министър председателя и здравната комисия на парламента. Подчертават, че в противен случай от 16 ноември, когато изтича едномесечното им предизвестие, лечебните заведения в областите Стара Загора, Бургас, Сливен и Ямбол са изправени пред реален риск да останат без кръв и кръвни съставки. Така на практика те няма да могат да осъществяват нормалната си работа.

Исканията на медиците са за увеличаване на трудовите възнаграждения според договорените в Отрасловия колективен трудов договор минимални нива по длъжностни групи и то със задна дата от 01 юли 2012 г. Настояват за още 20% увеличение върху тази база и с 30% от 1 януяри 2013 г. Друго искане е да се осигури достатъчно персонал, така че общата бройка да достигне изискванията, заложени в медицинския стандарт по трансфузионна хематология.

Като основание за исканията си разбунтувалите се лекари посочват успешно проведената структурна реформа в трансфузионната система и непрекъснато увеличаващия се обем на извършваната работа.

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Кръвният център в Стара Загора остава без нито един лекар беше последно модифицирана от: март 26th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *