сряда, 27 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаКасата връща в бюджета 40 млн. лв. от здравни вноски

Касата връща в бюджета 40 млн. лв. от здравни вноски

Над 40 млн. лв., които бяха събрани от здравни вноски над предвидените суми в бюджета на НЗОК, ще се влеят обратно в бюджета на държавата. Извънреден надзорен съвет на НЗОК днес реши, че те не могат да бъдат похарчени за здраве, тъй като няма неразплатени плащания, съобщи Пенка Георгиева, представител на пациентите в него. Абсурдно е да се твърди, че не може да се намери начин парите да отидат за здраве, коментира д-р Цветан Райчинов, шеф на лекарския съюз.

Извънредният надзорен съвет бе свикан по настояване на Георгиева. Нейното предложение беше с парите да се покрият по-голямата част от 44 млн. лв.,  дължими за лекарства от месец ноември. Директорът на касата д-р Пламен Цеков уверил членовете на надзора, че към момента няма висящи плащания. Падежът на тези за лекарствата бил 17 януари, парите се превеждали само след проверки. Досега обаче били извършени само няколко, поясни Георгиева. Затова надзорният съвет на касата в крайна сметка не гласувал 40-те милиона да отидат за лекарства.

По-рано пред журналисти д-р Цеков обясни, че в закона не е предвидено как да се разпределят излишни средства, ако текущите плащания са извършени. 19,5 млн. лв. бил преразходът на болниците, но всичко вече е разплатено. Преизпълнението на плана за вноските всъщност бе 51 млн. лв., но над 10 млн. бяха дадени на болниците за дейности над предварително определените им бюджети.

Решението е повече от тъжно, то е скандално, коментира шефът на БЛС д-р Цветан Райчинов. Той заяви, че в Закона за здравното осигуряване е предвидено останали неусвоени средства да се разпределят за медицински нужди по решение на НЗОК. Не било вярно, че не може да се намери начин. От ГЕРБ за два дни промениха закона, за да може касата догодина да плаща за ваксини и интензивни грижи, допълни Райчинов. По думите му лекари от цялата страна се оплаквали от липса на направления в края на годината. „Нас обаче касата ни глобява, ако сме надвишили лимита. Оказва се, че пари има, а се налага да правим акции като „Българската Коледа“ и „Зов за помощ“, каза още шефът на БЛС. Всички нуждаещи се деца ще получат лечение, ако парите бъдат дадени поне за тях. От БЛС ще поискат проверка, за да се види за какво ще бъдат похарчени все пак парите.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -