Касата утвърди нови изисквания за лечение на диабет

PRINT
инсулин висока кръвна захар

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) утвърди нови изисквания в извънболничната помощ за:

  • инсулиново лечение на захарен диабет тип 1;
  • лечение на захарен диабет тип 2;
  • лечение с медикамента  „Метотрексат“.

Новите изисквания са направени във връзка с актуализацията на Приложение 1 на Позитивния лекарствен списък (ПЛС), съдържащ медикаменти за домашно лечение, които НЗОК заплаща. В списъка вече са включени новите лекарствени продукти с Международни непатентни наименования /INN/ Insulin degludec – за захарен диабет тип 1 и тип 2 и Empagliflozin-SGLT2 инхибитори за захарен диабет тип 2, както и промяна във възрастовите ограничения на Insulin detemir.

Според новите изисквания отпада необходимостта от прилагане на копие от рецептурната книжка на здравноосигуреното лице към документите, с които се предписва терапията, поради възможността за обективизиране на информацията за проведена предхождаща терапия от информационната система на НЗОК.

Освен това в ПЛС вече е включен медикаментът Метотрексат за парентерално приложение при лечение на пациенти с псориазис, серопозитивен ревматоиден артрит и юношески (ювенилен) артрит.

В изготвянето на новите изисквания са участвали консултантите на НЗОК по ендокринология и болести на обмяната, както и експерти от институцията по кожни и венерически болести, ревматология и детска ревматология.

Новите изисквания са в сила от 1 февруари 2016 г. Те са  публикувани на сайта на НЗОК www. nhif.bg, В списъка потърсете заболяването, което ви интересува.

[Общо: 7    Средно: 5/5]
Касата утвърди нови изисквания за лечение на диабет беше последно модифицирана от: февруари 19th, 2016 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *