вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаКасата ще следи онлайн движението на пациенти

Касата ще следи онлайн движението на пациенти

Здравната каса планира да въведе софтуер, който до броени часове след постъпването в болница, ще доставя в централата пълна информация за всеки пациент – къде и с каква диагноза е приет, какво налага хоспитализирането му. Това съобщи директорът на НЗОК д-р Пламен Цеков.

В момента финансовият институт не може да следи движението на пациентите от една област в друга. Идеята е софтуерът да заработи от 2013 г. Така ако в София идват повече пациенти от Сливен например, трябва да се види как там те намаляват. Ако пък не намаляват, ще може да се проследи дали не се пренасочват болни от други области. През 2011 г. за първи път от няколко години насам е регистриран спад в хоспитализациите – те са 1,5 млн. Предишната година са били 1,6 млн.

Масирани проверки по болниците стартира касата, каза още д-р Цеков. Той изтъкна, че целта е да се види какво се случва на момента с болните, както това стана в „Пирогов“, а не да се гледат документи с минала дата, когато нещата вече са приключени и оформени. Откритите в „Пирогов“ нарушения не са никак дребни, смята д-р Цеков. От 12 души в проверяваното отделение трима липсвали в леглата, а били приети същия ден. Това по думите му разкрива порочна практика – една четвърт от болните са приети без реална нужда. Защо да плащаме 500-600 лв., когато може да му се помогне с 30-40 лв. в доболничната помощ, коментира д-р Цеков. Инспекторите на касата открили в „Пирогов“ освен това попълнени предварително заключения за състоянието на болните за следващите дни.

Всички обвиняват касата, че не плаща достатъчно, но в същото време директорите на болници не оповестяват публично как точно си формират разходите – колко им излизат битовите разходи, как се образуват заплатите, каза още д-р Цеков. По думите ролята на мениджъра е осоено важна. Имало болници, в които 400 легла се обслужват от 400 души, а в други – на 300 се падали близо 700 души персонал.

Ако има яснота по колко процента приблизително от приходите на една болница отиват за разход по отделните пера, ще изработим нещо като генерални препоръки, обясни шефът на НЗОК. „Не става дума да нареждаме на болниците какво да правят, а да има прозрачни правила. Ще изработим нещо като модел за разходите по различните пера, който да заложим като критерий за следващи години. Обикновено давам пример с един храноден. Ако кажем, че той струва 3 лв., искаме 3 лв. да се дават за всички болни в България. А сега отчетите сочат, че някои дават 8-9 лв. Значи нещо не е наред. Трябва да има норматив и за лекарствата – средно 15% от стойността на една пътека да са за лекарства. Да има проценти за битови разходи и др. Като ги сметнем, ще се види къде не стигат парите“, пояснява д-р Цеков.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -