вторник, 23 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаКасата ще плаща консумативите на пациенти с тежки рани

Касата ще плаща консумативите на пациенти с тежки рани

От догодина здравната каса ще реимбурсира консумативите на пациентите с гноен хидраденит – рядко заболяване, от което страдат около 1% от хората по данни на Световната здравна организация. Това ще се случи в рамките на следващата бюджетна година и при стриктно спазване на законовата нормативна база. Това съобщиха от пресцентъра на НЗОК. В България все още не е изяснен броят на пациентите с автоимунната болест. Проблемите на тези хора са свързани най-вече с трудното им диагностициране и сравнително големите за средно българско домакинство разходи за осигуряване ежемесечно на специални превръзки, необходими за грижата за болните.

На среща с представители на пациентските организации д-р Глинка Комитов, управител на НЗОК, подчерта готовността на институцията да НЗОК финансира напълно дейностите по клинична пътека за животоопасни инфекции, по която се лекуват и пациентите с гноен хидраденит. Той подчерта, че ще се направи всичко, в рамките на закона, за да се поеме реимбурсирането и на консумативите, необходими за домашно лечение.

На срещата присъстваха председателят на Национален алианс на хора с редки болести (НАХРБ) Владимир Томов, председателят на новоучредената пациентска организация – част от Алианса, Денислава Захариева от „Открито за раните“ и пациентка с гноен хидраденит.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -