петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаКасата не може да плаща за 16 лекарства

Касата не може да плаща за 16 лекарства

Касата не може да плаща за 16 медикамента, тъй като фирмите, които ги предлагат, не искат да договарят отстъпки от цените. Лекарствата са без заместител, т.е. за конкретното заболяване няма какво друго да се изпише. Нормативната уредба задължава касата да договаря цени с фирмите, но няма механизъм, който да принуди самите компании да откликнат, обясни директорът на НЗОК д-р Пламен Цеков.

Необходима е промяна, която юристи сега подготвят. За отстъпки от цените на онколекарствата са получени 174 оферти, като 123 от тях са приети в комисията по цените, съобщи Николина Първанова, която е новият шеф на дирекция „Лекарствена политика“ в НЗОК. Отстъпките са от 5% до 90%. По изчисления на онкоцентровете за 95 продукта ще бъдат спестени 530 хил. лв.

Касата е спестила 32 млн. лв. за първото тримесечие, но пък болниците са с преразход от 9 млн. лв., съобщи д-р Цеков. Инспектори ще проверяват харчовете на място, преди Надзорният съвет на НЗОК да вземе решение дали да плати. Правело впечатление, че когато повече болници започват да лекуват по дадена диагноза, броят на пациентите общо за населеното място изведнъж скачал. Ако преди инсултите в града за три болници са били 100, сега при 4 лечебни заведения изведнъж стават 140, даде произволен пример д-р Цеков. Не било ясно откъде се вземат допълнителните пациенти, защото никъде нямало отлив. Не става дума за злоупотреби, каза шефът на касата. По-скоро ръководствата на болниците намирали начин да компенсират по документи ограниченото финансиране.

Затова в НЗОК е създадена нова дирекция „Финансов контрол“, която ще проверява не само дали парите от здравни вноски стигат до пациентите в отделенията, но и как точно се харчат. По принцип разходите за дейността трябва да са 30-35%, а останалите средства да отиват за работни заплати, каза д-р Цеков. В момента болниците давали до 50% от приходите са за консумативи и битови разходи.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -