събота, 20 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаКасата готви нова методика за плащане на болници

Касата готви нова методика за плащане на болници

Новата методика за заплащане в болничната помощ ще бъде готова до края на месец юни, съобщават от НЗОК. След това предстои да бъде предложена за обществено обсъждане. За да бъде въведена от следващата година, тя трябва да бъде подкрепена от лекарското съсловие. Заедно с Българския лекарски съюз и директорите на болници ще бъде изработен ефективен механизъм за контрол на обемите дейност по региони.

Това се налага, заради фиксирания финансов ресурс, с който разполага Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Това съобщи управителят на НЗОК, д-р Пламен Цеков, на среща с директори на болници в Бургас. На срещата присъстваха представители на повечето лечебни заведения от града и региона, както и директорът на районната здравноосигурителна каса д-р Таня Макшева.

Коментирани бяха прогнозните бюджети на болниците и възможностите за промяна в начина на определянето им. Изразено беше мнение, че има редица фактори, които сега действащата методика не може да отчете.

Според д-р Цеков с промяна в правилата за разпределяне на средствата ще се премахнат прогнозните бюджети на болниците и ще се заложат обеми дейност по региони, определени по обективни медицински критерии. По този начин средствата на болниците няма да се формират административно, а ще бъдат съобразени спрямо избора на пациентите в кое лечебно заведение са решили да се лекуват.

Ще бъдат изчислени стойностите на отделните дейности (медицински дейности, лекарства, битови разходи и др.). Когато има ясно направено остойностяване, ще може да се следи и разходът на всяко едно направление. Ще се знае каква е реалната стойност на дадена медицинска услуга и с определените в бюджета средства какво точно може да се плати за нея.

На срещата беше обсъден и въпросът с надлимитната дейност, която е извън параметрите, договорени с районната здравноосигурителна каса. Д-р Цеков поясни, че на този етап с решение на Надзорния съвет на НЗОК бюджетите на болниците са актуализирани с 16 млн. лв. за цялата страна, което до известна степен ще компенсира тази дейност. След края на първото шестмесечие ще се направи анализ на разходите и ще се прецени до каква степен може да се коригират отклоненията в надлимитната дейност.

Управителят на НЗОК посети и МБАЛ Бургас, където с директора на лечебното заведение, д-р Георги Матев, обсъди работата на болницата и финансовите й резултати за 2012 г. Представена беше програма за развитие и технологично оборудване на болницата за 2012-2013 г., в която са посочени насоките за развитие и планираните дългосрочни инвестиции. Обсъден беше и въпросът със заплащането на хемодиализата и увеличението на случаите през летните месеци, когато много пациенти почиват в региона. Според д-р Матев болницата получава достатъчно средства за хемодиализа и няма проблем с осигуряване на необходимите процедури на пациентите.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -