сряда, 27 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаКакво обещава новият здравен министър?

Какво обещава новият здравен министър?

Какво да очакваме в здравеопазването през оставащите по-малко от година и половина на този мандат? Четвъртият здравен министър от ГЕРБ Десислава Атанасова, която встъпи в длъжност в сряда, заяви няколко намерения:

Ще се погрижа за лекарските специализации, трябва да спрем изтичането на кадри от България, каза тя.

Как е сега? В момента бройките за специаизации държавна поръчка са ограничени. Те са разпределени освен това  без ясни правила. Понякога в университетски болници, където са водещите специалисти, не се отпуска място, а се дават в болници, където не се извършват манипулации в достатъчен обем и сложност, жалват се например кардиолози. Абсолвентите по медицина, които не успяват да се вредят за място държавна поръчка, не само не получават скромно заплащане, но и плащат от джоба си на държавата, затова че продължават да работят и да се квалифицират. Стотици български лекари бягат всяка година в чужбина, където има дефицит на медици. Заплатите са десетки пъти по-високи.

Атанасова обеща промяна в спешната помощ.

Как е сега? Като цяло оборудването на центровете за „Бърза помощ“ е амортизирано и морално остаряло, а заплатите – ниски. Затова в този сектор има много лекари, които нямат нужната квалификация и опит. Най-тежко е в големите градове като София, Пловдив и Варна. В столицата екипите са с около една трета по-малко от необходимото.  Бившият здравен министър д-р Стефан Константинов предложи реформа в спешната помощ, за която обаче бяха необходими още 75 млн. лв. към сегашните 75 млн. лв. годишен бюджет. Идеята не бе подкрепена от финансовото министерство. Друго предложение бе центровете да минат към болниците. Спешните лекари обаче се възпротивиха поради опасения, че заплащането им ще падне.

Ще задвижа електронната здравна карта, обеща още новият министър.

Как е сега? Проектът вече се изпълнява, като водещо е министерството на информационните технологии. Засега се предвижда от 2013 г. всеки български гражданин да получи карта с електронен чип, която ще бъде като електронен подпис и универсален идентификатор за всякакви онлайн услуги. Ще съдържа информация и за здравноосигурителния статус – осигуровки, ползвани медицински услуги. Очаква се така да се постигне по-добър контрол на разходите в здравеопазването.

Подкрепям пълната забрана за пушене на обществени места, заяви Атанасова.

Как е сега? Законопроектът е инициатива на д-р Константинов и трябва да бъде гласуван скоро в парламента. Предвижда се от 1 юни пушенето на закрити обществени места, гари, детски площадки и дворове на детски градини да е напълно забранено. Идеята среща подкрепата на всички политически сили. Самата Атанасова каза, че ще се опита да спре цигарите, след като стане министър.

Изборът на екип е недомислица, особено за деца и родилна помощ, смята новият здравен министър.

Как е сега? В момента действа наредба, според която всеки пациент може да доплати сума, за да бъде обслужен от избран лекарски екип. Сумата е процент от стойността на клиничната пътека, но не повече от 900 лв. преди този регламент, въведен от д-р Константинов, всяка болница сама определяше тарифите, които стигаха и до 10 000 лв. Лекари възразиха, че таванът от 900 лв. е малък за някои дейности. Гинеколози и кардиохирурзи бяха сред недоволните.

През първите месеци лично ще контролирам лекарствената политика, до месец цените на медикаментите ще паднат, обеща Атанасова.

Как е сега? След уволнението на ресорния зам.-здравен министър Гергана Павлова, която отговаряше за лекарствената политика, постът стои вакантен. За реални резултати в тази сфера е необходимо тясно сътрудничество със специалисти от здравната каса, която реално преговаря с фармацевтичните компании за отстъпки от цените. Д-р Константинов предложи законодателни промени, които да дадат възможност на касата да договаря отстъпки от цената на всички медикаменти в позитивния списък, а не само на 100% платените без аналог както е сега. Промените още не са приети.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -