петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаИзмерване на дишането и гратис филми за Деня без тютюнев дим -...

Измерване на дишането и гратис филми за Деня без тютюнев дим – 31 май

На 31 май 2012 година Министерството на здравеопазването, Европейската комисия със своята кампания „Екс пушачите са неудържими“, „Гражданска инициатива „България без дим“ и Коалиция за живот без тютюнев дим ще отбележат Световния ден без тютюн. Предвидени са серия от събития, които ще се провеждат в градината пред Народния театър и в сградата на Столична библиотека.

Къде: В градинката пред Народния театър

От 10 до 19 часа ще има измерване на различни белодробни показатели като витален капацитет, еластичност, количество въглероден монооксид в издишан въздух и др. Хората ще могат да получат информация за различни програми и начини за отказ от тютюнопушене, които се практикуват от специалисти у нас, включително чрез кампанията на Европейската комисия „Бившите пушачи са неудържими“ и кабинетите за безплатни консултации в регионалните здравни инспекции в страната – структури на Министерството на здравеопазването.

Граждани ще получават безплатни консултации за вредата върху здравето от употребата на тютюневи изделия. Ще бъдат представени исканията на Гражданска инициатива „България без дим“ и Коалиция за живот без тютюнев дим страната ни да стане свободна от тютюнев дим. Хората ще могат да се записват и като доброволци за участие в контрола по осигуряване на обществена среда, свободна от тютюнев дим. Ученици от софийски училища ще представят своите проекти като участници в националния ученически конкурс „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн 4″. Ще се раздават промоционални материали. Към небето ще полетят балони с послание за живот без тютюнев дим и чисто небе над България. Ще бъдат представени рисунки на деца от Международния конкурс за детска рисунка „Не на цигарите!“.

От 16 до 16,30 часа ще има презентация на тема: „Пасивно тютюнопушене – криворазбрана толерантност и… как да се избавим от нея“, д-р София Ангелова.

От 16,30 до 18,30 часа ще се прожектират образователни филми по проекта „Информирани и здрави“ към програма „Национална кампания срещу тютюнопушенето“ на Министерството на здравеопазването. Ще се раздават информационни материали – брошури, флаери, стикери, анкетни карти. Организират се дискусии, викторини и томболи с награди.

Участници: Министерство на здравеопазването, Национален център за обществено здраве и анализи, Столична регионална здравна инспекция, организаторите в България на кампанията на Европейската комисия „Бившите пушачи са неудържими“, Коалиция за живот без тютюнев дим, Гражданско сдружение „България без дим“, Асоциация на студентите медици в България, Български младежки червен кръст, Фондация „Грижа за здравето“, Фондация „Борба с рака“, 4а клас от 41 ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, 5а и 7а класове от 97 СОУ „Братя Миладинови“, Национална асоциация за профилактика на белодробните болести, АББА – „Асоциация на българите, болни от астма“, Фондация АДРА – България, Фондация „България – младежка превенция“ и художникът Иван Яхнаджиев, и други.

Къде: Столична библиотека

В 9 часа е откриването от министър Десислава Атанасова.

От 9,15 до 10 часа  е презентацията „Пълната забрана на тютюнопушене в Турция и вмешателството на тютюневата индустрия“ на проф. Назми Билир, гост-говорител, експерт от университета Хаджеттепе в Анкара, Турция. Той е активна фигура в областта на контрола по тютюна както в Турция, така и на европейско ниво. Участвал е в подготовката на законодателството за околна среда без тютюнев дим в Турция, в качеството му на поканен от правителството експерт. Взел е участие в провеждането на Глобалното изследване за тютюна сред възрастните през 2008 г. и последващо такова през 2012 г. Член е на Европейския борд на съветниците по отказ от тютюнопушене и е сред авторите на книгата „Европейски насоки за отказ от тютюнопушене“ и публикуваната от СЗО наскоро книга „Контрол на тютюна в Турция. История на ангажираност и лидерство“.

10:00 – 11:00 – Дискусия за осветляване тактиките и механизмите по вмешателството на тютюневата индустрия в дейностите по контрол на тютюна, както и набелязване на подходящи мерки за противодействие от правителствени и неправителствени структури.

Дискусията ще даде възможност за представяне опита на други държави, въвели пълна забрана на тютюнопушенето в закрити обществени места в борбата им с вмешателството на тютюневата индустрия, както и опита на България в прилагането на частичната забрана за тютюнопушене.

Участват Министърът на здравеопазването на Република България, главният държавен здравен инспектор, посланици на държави, които ще споделят опита си от прилагането на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места в техните страни, народни представители, представетели на здравната комисия в парламента, на офисите на СЗО и Европейската комисия за България, Национален център за опазване на общественото здраве и анализи, Столична РЗИ, неправителствени организации, граждани.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -