петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаИндийският вариант на коронавируса бил у нас от април, казват чак сега

Индийският вариант на коронавируса бил у нас от април, казват чак сега

Проба от временно пребиваващ в страната пациент, изпратена от УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен на 21 април 2021 г., беше секвенирана в Националния център по заразни и паразитни болести на 5 май. Проведеният геномен анализ не е показал принадлежност към познатите варианти на коронавируса. След депозирането на пробата в международната генна банка GISAID и повторен анализ, проведен през месец юни, е установено, че се касае за B.1.617.2 (Делта) вариант на коронавируса, или т.н. Индийски вариант.

Пациентът е мъж във възрастовата група 20 – 30 години от гр. Плевен. Изследван е в спешното отделение на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен с оплаквания от болки в гърдите, повишена температура и кашлица. Диагностициран е с COVID-19 и е насочен за домашно лечение. Мъжът не е декларирал пътуване в чужбина.

Коронавирусът може да увреди сърцето месеци по-късно

НЦЗПБ информира, че през месеците април и май са секвенирани общо 34 проби от област Плевен, при които не е открит друг случай на B.1.617.2 (Делта) вариант. Експертите продължават да наблюдават разпространението на SARS-CoV-2 в страната с акцент търсене на варианти с ускорено разпространение, променена вирулентност и имуногенност, които са с повишено значение за общественото здраве.

Ето защо някои хора боледуват по-тежко от коронавируса

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров разпореди на ръководството на НЦЗПБ да му докладва лично за цялата налична информация във връзка с оповестения днес случай на пациент с „Делта“ варианта на COVID-19. Министър Кацаров иска изясняване на всички факти и обстоятелства – кога е взета пробата, какво епидемиологично проучване е направено, защо е отнело толкова време изследването на пробата – от 21 април до 17 юни, кога е постъпила в НЦЗПБ, кога е изпратена в чужбина и т.н.

Според здравния министър заради високия риск за общественото здраве е недопустимо толкова дълго време след вземането на пробата да бъдат публично обявени резултатите от нея.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -