петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаИбупрофен в големи дози може да бъде опасен

Ибупрофен в големи дози може да бъде опасен

Заради подозрения, че високи дози ибупрофен може да увеличават допълнително риска от сърдечно-съдови инциденти (инсулти, инфаркти), Комитетът за оценка на риска в проследяването на лекарствената безопасност (PRAC) към Европейската агенция по лекарствата стартира процедура за оценката му. Става дума за ефекта от хапчетата, не са включени локално прилаганите препарати под формата на крем или гел.

Прегледът на ибупрофен започва на 9 юни 2014 г. по искане на Агенцията по лекарствата на Великобритания. Има опасения, че високи дози ибупрофен биха могли да имат подобен сърдечно-съдов риск като този на СОХ-2 инхибиторите. Оценката е насочена по-специално към риска при прилагане на високи дози ибупрофен (2 400 mg дневно), приемани редовно и продължително време, съобщава Изпълнителната агенция по лекарствата. Обикновено ибупрофен се приема в по-ниска доза и за кратък период. Тогава риск няма. Ибупрофен е един от най-често използваните противоболкови и противовъзпалителни лекарствени продукти и има добре установен профил на безопасност при използване на обичайни дози.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Ибупрофен забавя диабета и деменцията 
Аспирин и ибупрофен помагат, когато антибиотиците са безсилни
Прахчетата срещу грип може да имат тежки странични ефекти

Резултатите от публикуваните анализи на клинични изпитвания показаха, че сърдечно-съдов риск при употреба на диклофенак и високи дози ибупрофен (2400 mg) може би са подобни на известния риск с СОХ-2 инхибиторите (клас от групата на НСПВС). През 2013 г. PRAC разгледа наличните данни, отнасящи се до диклофенак (представител на НСПВС) и направи препоръки за намаляване на риска. Сега PRAC започва преглед на наличните данни за сърдечно-съдов риск при употреба на високи дози ибупрофен. PRAC ще разгледа също наличните доказателства за взаимодействието на ибупрофен с ниски дози аспирин (приеман за намаляване на риска от сърдечен и мозъчен удар), за да прецени дали настоящите препоръки към медицинските специалисти са достатъчни. Докато се провежда това преразглеждане, пациентите трябва да продължат да употребяват лекарствата според информацията в листовките за пациента или според предписанията, получени от лекарите.

Повече за лекарствения продукт:

Ибупрофен принадлежи към групата на нестероидните противовъзпалителни средства. Механизмът на неговото фармакологично действие е блокирането на ензима циклооксигеназа, отговорен за производството на вещества, наречени простагландини, които имат важна роля за възпалителния процес и болката.

Той е активна съставка на лекарствени продукти за лечение на температура, болка и възпаление. Обичайната доза за възрастни и деца над 12 години е 200 до 300 mg, приети 3 до 4 пъти дневно според нуждата.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -