Хеликоптер вози спешно болни срещу 4000 лв.

PRINT

На фона на пълното безпаричие на здравната система и колапса на болниците от здравното министерство представиха нова луксозна услуга – хеликоптер ще транспортира пациенти в спешно състояние до болница „Лозенец“ в София. От нея ще могат да се възползват само хора, които са в състояние да платят тарифата от 3000 до 4000 хиляди лева. От услугата биха се възползвали частни лица, компании и чужденци, заяви шефът на университетската болница „Лозенец“ проф. Любомир Спасов. 

Превозването на хора в спешно състояние ще бъде поето от държавата, предвижда пилотен проект на здравното министерство, който ще действа до края на годината. След преценка на състоянието на пациента лекарите ще подават сигнал на специален телефон 0887 727 272 в болница „Лозенец откъдето ще бъде изпратен хеликоптерът. Той ще се използва за хора с тежки травми, катастрофи, изгаряния, инфаркти или случаи, при които спешно трябва да има хирургична намеса. Здравното министерство е подписало договор с фирмата собственик на летателния апарат – „Хели Ер“, на стойност 20 000 лева. Според него хеликоптерът ще ползва за 8 летателни часа, а компанията дарява още 15. При спешно повикване хеликоптерът може да излети до 10- ата минута, но засега само през светлата част от деня. Екипите също ще са готови да реагират. Следващата година хеликоптерът ще има възможност да прави и нощни полети, обяснява още проф. Спасов.

В него има цялостно оборудване, необходимо за оказване на спешна помощ – дихателни апарати, кислород, електрокардиографи и дефибрилатори. Екипът включва реаниматор и сестра. Когато хеликоптерът кацне на площадката в болница „Лозенец“, идва линейка, която отвежда пациента, където в спешната противошокова зала му се оказва първа помощ. Площадки за кацане има в Търново, Бургас, Варна и предстои да се направи и в Пловдив, обясни здравният министър в оставка д-р Таня Андреева.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Хеликоптер вози спешно болни срещу 4000 лв. беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *