вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаХапче за артрит вдига риска за образуване на тромби

Хапче за артрит вдига риска за образуване на тромби

Популярно лекарство срещу ревматоиден артрит може да увеличи риска от образуване на кръвни съсиреци в белите дробове и в дълбоките вени при пациенти, които вече са определени високорискови за тромби. Това се казва в становище на експерти от Европейската агенция по лекарствата. Медикаментът е Xeljanz (тофацитиниб).

Комитетът по лекарствена безопасност – PRAC, препоръчва Xeljanz да се използва с повишено внимание при пациенти с висок риск от образуване на тромби. Друга насока е поддържащата дневна доза от 10 mg два пъти дневно да не се използва при пациенти с улцерозен колит, които са изложени на висок риск, освен ако наистина няма с какво друго да се лекуват.

Ревматоиден артрит – защо възниква и как се лекува

В допълнение, PRAC препоръчва и пациентите на възраст над 65 години да се лекуват с Xeljanz само ако няма алтернативно лечение. Пациентите с висок риск от кръвни съсиреци са тези, които са прекарали миокарден инфаркт или имат сърдечна недостатъчност; имат рак, наследствени нарушения на кръвосъсирването или история за кръвни съсиреци; тези, които приемат комбинирани хормонални контрацептиви, получават хормонозаместителна терапия, които са подложени на голяма операция или са обездвижени.

Лекарите трябва да имат предвид също и други фактори, които биха могли да увеличат риска от образуване на кръвни съсиреци като напреднала възраст, затлъстяване, захарен диабет, хипертония или тютюнопушене. Тези препоръки следват прегледа на PRAC върху продължаващо и сега проучване (A3921133) при пациенти с ревматоиден артрит и повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Това проучване показва повишен риск от образуване на кръвни съсиреци в дълбоките вени и в белите дробове, както при доза Xeljanz от 5 mg, така и при доза 10 mg, два пъти дневно в сравнение с пациенти, приемащи TNFинхибитори. PRAC направи преоценка също и на допълнителни данни от предишни проучвания. Всички тези данни взети заедно показват, че рискът от образуване на кръвни съсиреци е по-висок при пациенти лекувани с Xeljanz особено в доза 10 mg два пъти дневно, както и при тези, които се лекуват за по-продължителен период от време.

Физиотерапия при артрит и ендопротези

Резултатите показват също и допълнително повишен риск от сериозни и фатални инфекции при пациенти на възраст над 65 години. Информацията за продукта за Xeljanz ще бъде актуализирана с нови предупреждения и препоръки въз основа на данните от това проучване и ще включи „кръвни съсиреци“ като нежелана лекарствена реакция, която се не се случва често – между 1 на 1 000 и 1 на 100 пациенти. Пациентите, които имат въпроси относно лечението си или техния риск от образуване на кръвни съсиреци, трябва да се свържат с лекаря си.

Препоръките на PRAC ще бъдат изпратени на Комитета по лекарствени продукти в хуманната медицина (CHMP) на EMA, който ще приеме окончателното становище на Агенцията. Повече за лекарството Xeljanz (тофацитиниб) за първи път е разрешен в ЕС на 22 март 2017 г. за лечение на възрастни пациенти с умерен до тежък ревматоиден артрит (заболяване, което причинява възпаление на ставите).

През 2018 г. терапевтичните показания бяха разширени и с лечение на псориатичен артрит (червени, люспести петна по кожата с възпаление на ставите) и тежък улцерозен колит (заболяване, причиняващо възпаление и язви в лигавицата на червата). Активното вещество на Xeljanz, тофацитиниб действа, като блокира ензими, известни като кинази на Janus. Тези ензими играят важна роля в процеса на възпаление, който се развива при ревматоиден артрит, псориатичен артрит и улцерозен колит. Като блокира действието на тези ензими, тофацитиниб помага за намаляване на възпалението и на други симптоми на тези заболявания. Допълнителна информация за лекарството можете да намерите на уебсайта на EMA:

ema.europa.eu/medicines/human/EPAR/xeljanz.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -