Готвят национална програма за превенция на рака, диабета и инфарктите

PRINT
Министерство на здравеопазването

Здравното министерство подготвя Национална програма за превенция на хроничните незаразни болести (2013 – 2020 г.), съобщиха от ведомството. Целта е да се ограничат рисковите фактори, водещи до хронични незаразни заболявания. Програмата се изготвя съвместно от министерството, представителството на Световната здравна организация, социалното и образователното министерство, Центъра по обществено здраве и анализи, научни и неправителствени организации.

Статистиката показва, че над 80 % от смъртните случаи в България през последните десетилетия са причинени от незаразни болести като сърдечно-съдовите заболявания, злокачествените новообразувания, хроничните респираторни болести и диабета. Националната програма ще обхваща периода 2013-2020г. и ще бъде насочена към подобряване здравето на населението и повишаване качеството на живота чрез намаляване на преждевременната смъртност, заболяемост и инвалидизация, причинявани от хроничните незаразни болести.

На проведената работна среща партньорите по проекта за Национална програма обсъдиха допълнителни предложения, след което окончателният вариант на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести (2013 – 2020 г.) и Плана за действие към нея ще бъдат разгледани от ръководството на МЗ и публикувани на сайта на МЗ за 14-дневно обществено обсъждане.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Готвят национална програма за превенция на рака, диабета и инфарктите беше последно модифицирана от: март 27th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *