Готвят масова имунизация на сирийските деца, има риск от морбили

PRINT

Здравните власти у нас се готвят да ваксинират масово децата на сирийските бежанци като българчетата. Това съобщи главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев на седмата среща „Инициатива за здраве и имунизация“, която се проведе в Министерски съвет. Причината е, че в лагерите за бежанци в Турция вече има деца, болни от морбили. Само преди 3 г. – през 2010 г., страната ни преживя тежка епидемия от заразното заболяване, при която починаха 24 души – 11 бебета, 9 деца и 4 възрастни.

Повечето бежанци идват у нас без имунизационен паспорт, затова не знаем какви ваксини са правени на децата, поясни д-р Кунчев. Специален щаб се събира още в началото на следващата седмица, за да набележи мерки. Все пак за момента няма непосредствена опасност от масово разпространение на морбили у нас, поясни д-р Кунчев. Заболяването е изключително прилепчиво и се предава много лесно дори при бегъл контакт. Ваксината срещу вируса е включена в задължителния имунизационен календар и дава доживотен имунитет. Проблемът е обаче, че у нас има големи групи, главно в малцинствата, които не са ваксинирани. По проект за имунизация на уязвимите общности в страната, каквито са ромите, за по-малко от година са имунизирани 180 000 деца.

Зад проектите стоят реални човешки съдби, разбити животи, каза още д-р Кунчев. „Никога няма да забравя жена от сливенското село Драгоданово, която по в епидемията от морбили загуби в рамките на няколко дни и двете си деца, само защото те единствени в семейството не бяха имунизирани. Това е много красноречив пример за ползата от ваксинопрофилактика. Когато я попитахме защо не ги е ваксинирала, тя изтъкна липсата на пари и личен лекар. Когато децата се разболяли и се влошили, отново не повикала линейка, понеже очаквала да й поискат пари“, посочи още той.

Въпреки това и сега имало много неразбиране на всички нива в държавата. Често ромските общности живеят в обособени квартали. „Човек има чувството че живеем в два паралелни свята, че посланията на държавата не достигат до тях. Има езикова и културна бариера. Често казваме, че ромите не водят децата си на лекар, но е вярно и обратното – дори когато искат да го направят, невинаги имат пари за това“, каза д-р Кунчев.
Огромна роля за преодоляването на редица пречки, свързани с имунизационния обхват на малцинствата, играят здравните медиатори. Сега у нас работят 150 души на тази длъжност, макар че за България трябват 1500, посочи още експертът. Те са онези, които ходят по къщите и убеждават ромите да отидат на лекар, помагат за различни здравни кампании. В малка Унгария например са назначени 5000 сестри за общественото здраве и имунизациите, които имат подобна задача.

„Имаме 23 мобилни кабинета, които са напълно оборудвани, но не мислете, че можем просто да седнем вътре и да отидем при ромите. Има куп неща, които трябва да се подготвят, за да не се провали посещението – ако пътят до селото е лош, не може да се стигне, мястото трябва да е равно, да има трифазен ток, трябва да осигурим експерти, предварително медиаторите да са обяснили на населението какво прави този камион“, разказа д-р Кунчев. Когато ходили в Скравена например хората първо се събрали, но в един момент се уплашили и се разбягали.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

 

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Готвят масова имунизация на сирийските деца, има риск от морбили беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *