четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаГотвят масова имунизация на сирийските деца, има риск от морбили

Готвят масова имунизация на сирийските деца, има риск от морбили

Здравните власти у нас се готвят да ваксинират масово децата на сирийските бежанци като българчетата. Това съобщи главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев на седмата среща „Инициатива за здраве и имунизация“, която се проведе в Министерски съвет. Причината е, че в лагерите за бежанци в Турция вече има деца, болни от морбили. Само преди 3 г. – през 2010 г., страната ни преживя тежка епидемия от заразното заболяване, при която починаха 24 души – 11 бебета, 9 деца и 4 възрастни.

Повечето бежанци идват у нас без имунизационен паспорт, затова не знаем какви ваксини са правени на децата, поясни д-р Кунчев. Специален щаб се събира още в началото на следващата седмица, за да набележи мерки. Все пак за момента няма непосредствена опасност от масово разпространение на морбили у нас, поясни д-р Кунчев. Заболяването е изключително прилепчиво и се предава много лесно дори при бегъл контакт. Ваксината срещу вируса е включена в задължителния имунизационен календар и дава доживотен имунитет. Проблемът е обаче, че у нас има големи групи, главно в малцинствата, които не са ваксинирани. По проект за имунизация на уязвимите общности в страната, каквито са ромите, за по-малко от година са имунизирани 180 000 деца.

Зад проектите стоят реални човешки съдби, разбити животи, каза още д-р Кунчев. „Никога няма да забравя жена от сливенското село Драгоданово, която по в епидемията от морбили загуби в рамките на няколко дни и двете си деца, само защото те единствени в семейството не бяха имунизирани. Това е много красноречив пример за ползата от ваксинопрофилактика. Когато я попитахме защо не ги е ваксинирала, тя изтъкна липсата на пари и личен лекар. Когато децата се разболяли и се влошили, отново не повикала линейка, понеже очаквала да й поискат пари“, посочи още той.

Въпреки това и сега имало много неразбиране на всички нива в държавата. Често ромските общности живеят в обособени квартали. „Човек има чувството че живеем в два паралелни свята, че посланията на държавата не достигат до тях. Има езикова и културна бариера. Често казваме, че ромите не водят децата си на лекар, но е вярно и обратното – дори когато искат да го направят, невинаги имат пари за това“, каза д-р Кунчев.
Огромна роля за преодоляването на редица пречки, свързани с имунизационния обхват на малцинствата, играят здравните медиатори. Сега у нас работят 150 души на тази длъжност, макар че за България трябват 1500, посочи още експертът. Те са онези, които ходят по къщите и убеждават ромите да отидат на лекар, помагат за различни здравни кампании. В малка Унгария например са назначени 5000 сестри за общественото здраве и имунизациите, които имат подобна задача.

„Имаме 23 мобилни кабинета, които са напълно оборудвани, но не мислете, че можем просто да седнем вътре и да отидем при ромите. Има куп неща, които трябва да се подготвят, за да не се провали посещението – ако пътят до селото е лош, не може да се стигне, мястото трябва да е равно, да има трифазен ток, трябва да осигурим експерти, предварително медиаторите да са обяснили на населението какво прави този камион“, разказа д-р Кунчев. Когато ходили в Скравена например хората първо се събрали, но в един момент се уплашили и се разбягали.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -