Филиал на МБАЛ замести фалиралата болница в Оряхово

PRINT

Филиал на областната болница „Христо Ботев“ – Враца бе открит в град Оряхово, където общинското лечебно заведение фалира. Това е моделът, по който ще се търси решение на проблема с достъпа до медицинска помощ в малките населени места, смята здравният министър Десислава Атанасова, която откри филиала.

Само преди седмица от асоцициацията на общинските болници биха тревога, че масово са заплашени от фалит. Десетина вече хлопнали кепенци през последните месеци, чакали се и други 7-8 да затворят. Държавата плащала дългове и инвестирала само в своите лечебни заведения, а общините не разролагали със средства, за да помагат на малките болници.

Филиалът в Оряхово разполага с две отделения с общо 30 легла: отделение по вътрешни болести с 20 легла и педиатрично отделение с 10 легла. В тях ще работят 10 лекари, 16 медицински сестри и 8 санитари. Със средства на МБАЛ-Враца и община Оряхово са извършени ремонтни дейности на обща стойност 13 000 лв. Изградено е локално парно и е поставена PVC дограма.

Министър Атанасова припомни, че поради натрупани задължения, през 2011 г. общинската многопрофилна болницата в Оряхово преустанови приема на пациенти във всички отделения, което е довело до затруднения с осигуряването на болнична помощ. „Днес, благодарение на добрата комуникация между МЗ, народните представители от ГЕРБ, общинското ръководство, РЗИ и изпълнителния директор на болницата, болницата отново отваря врати за своите съграждани като филиал на МБАЛ – Враца“, каза тя.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

[Общо: 1    Средно: 1/5]
Филиал на МБАЛ замести фалиралата болница в Оряхово беше последно модифицирана от: май 26th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *